Яхния от нахут и печено зелено пиле
Рецепта от: Джон Тород
Пикантни печени пилешки бутчета, поднесени върху дал от нахут и леща.
Продукти
- За нахута:
- 1 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 400 г кокосово мляко
- 400 г нахут от консерва
- 300 г червена леща
- 1 куче бульон
- 750 мл вода
- шепа кориандър
- сол и черен пипер
- За пилето:
- 8 горни пилешки бутчета с кост (без кожа)
- шепа кориандър
- шепа мента
- 200 г кисело мляко
- 1 зелена люта чушка
- 1 ч.л. семена кориандър
Начин на приготвяне:
- 1. За пилето пригответе марината, като сипете 1 с.л. кисело мляко, листата и стъблата кориандър, и листата мента в блендер. Пасирайте до гладкост. Изсипете сместа в купа и добавете останалото кисело мляко и семената кориандър. Разбъркайте.
- 2. Подсушете бутчетата и направете повърхностни разрези в горната част на месото. Поставете ги в маринатата и ги оваляйте много добре. Оставете да престоят поне 1 час в маринатата. След това ги подредете в дълбока тавичка и ги покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 1 час, като последните 15 минути отстраните фолиото.
- 3. За яхнията запържете нарязания на ситно лук в олиото, за 7-8 минути, като разбърквате често. Лукът трябва да стане прозрачен. Добавете нарязания чесън и запържете за 30 секунди. След това добавете сухите подправки и разбъркайте. Запържете за 1-2 минути, като добавите малко вода. Добавете кокосовото мляко, прецедения нахут и измитата под течаща вода червена леща. Разбъркайте . Накъсайте кубчето бульон на малки парченца и залейте с водата. Оставете яхнията да къкри на слаб огън 30 минути. Накрая поръсете с нарязан на ситно кориандър.
- 4. Сипете яхния от нахут в голяма дълбока чиния и върху нея подредете печеното зелено пиле. Поръсете с нарязан кориандър и полейте с отделилите се сокове от месото.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос