За приготвянето на това ястие от китайската кухня в стил "Дай" Люк Нгуен използва местна риба тилапия. Поднесете печената на скара риба със сварен на пара ориз и бира.

Продукти

  • 2 стръка лимонова трева
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см корен джинджифил
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 цяла риба тилапия
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете бялата част на стръковете лимонена трева и запазете зелената част за по-късно. Смачкайте бялата част като я ударите с нещо тежко няколко пъти. След това я нарежете на ситно. Почистете лютата чушка от семките и дръжката и я нарежете на ситно. Обелете и нарежете на много ситно джинджифила. Чесънът също нарежете на ситно. Смесете всичко в купичка. Добавете нарязан пресен лук и соев сос. Разбъркайте добре и оставете настрани за 5 минути.
  • 2. Разрежете цялата, предварително почистена, риба, по дължината на гръбнака, така че да може да се пълни. След това направете по 2-3 напречни, диагонални разрези от двете страни на рибата. Поръсете със сол от всички страни. Поставете пълнежа от ситно нарязаните подправки в рибата. Затворете и увийте рибата със зелените стръкове лимонена трева. Поръсете рибата с олио и я намажете добре.
  • 3. Поставете рибата върху добре загрята скара и печете 10 минути. Щом я обърнете, намажете отново с олио. Печете още 10 минути.
  • 4. Отстранете зелените стръкове лимонена трева и сервирайте печената пълнена риба тилапия.

Свързани рецепти

Виж всички