Най-подходяща за приготвянето на това рибно къри е тилапията - сладководна, евтина и лесна за приготвяне риба.

Продукти

  • 240 г арабски кускус
  • 1 с.л. масло
  • ½ ч.л. сол
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 700 г филе тилапия (без кожа)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 зелена люта чушка
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 85 г кресон

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете кускуса в купа и го залейте с вряла вода, така че да го покрива 1 см отгоре. Добавете маслото и покрийте с прозрачно фолио. Оставете настрани за 20 минути.
  • 2. Нарежете рибата на кубчета и ги поставете в купа. Поръсете с куркума, червен пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
  • 3. Сипете зехтина в тиган и го загрейте силно. След това намалете леко силата на огъня и добавете рибата. Пържете по 3-4 минути от всяка страна. Извадете рибата в чиния и я дръжте топла.
  • 4. В същия тиган запържете нарязаните на ситно лук, чесън и люта чушка за около 5 минути, докато омекнат. Добавете подправките – куркума, кимион и кориандър и залейте с 200 мл вода. Намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри 2-3 минути. След това добавете нарязания кресон, захлупете съда и гответе 2 минути. Върнете рибата в тигана и разбъркайте внимателно.
  • 5. Отстранете фолиото от купата с кускус и настържете фино лимоновата кора в нея. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  • 6. Сервирайте рибно къри с кресон върху основа от лимонов кускус. Украсете с микрорастения по желание.

Свързани рецепти

Виж всички