Хрупкав лаврак с ориз и шафран
Рецепта от: Къртис Стоун
Потопете се в море от кулинарно блаженство с тази рецепта – изкусителна риба със златиста, хрупкава кожа и нежна плът, която ще накара вкусовите ви рецептори да се насладият на симфония от вкусове.
Продукти
- За ориза:
- разтопено масло
- 1 ч.ч. жасминов ориз
- 1 ¼ ч.ч. вода
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. сол
- щипка шафран
- За дресинга тапенада:
- 1/3 ч.ч. зехтин екстра върджин
- 1/3 ч.ч. маслини каламата (без костилки)
- ¼ ч.ч. нарязан магданоз
- 2 с.л. червен винен оцет
- ½ ч.л. сладък червен пипер
- 2 филета х 180 г лаврак
- 1 с.л. зехтин
- 3 с.л.
- студено масло
Начин на приготвяне:
- 1. Отрежете опашката на филетата. Изрежете тънко горната част на филетата. В кожата направете 2-3 повърхностни разреза. Поръсете със сол и зехтин.
- 2. Поставете филетата в студен тиган, с кожата надолу и гответе 60 секунди на умерен огън. След това усилете огъня и гответе още 2 минути. Обърнете рибата и добавете маслото в тигана. Щом то се разтопи, започнете да поливате филетата с него. Гответе още 2 минути.
- 3. В мултикукър или в тенджера сипете ориза, водата, зехтина, солта и шафрана. Захлупете и гответе 30 минути на слаб огън, без да разбърквате. Щом оризът е готов, дръпнете го от огъня и го оставете за 10 минути. След това го разрохкайте с вилица.
- 4. За дресинга сложете в бленедр маслините, магданоза, оцета и зехтина. Овкусете с червен, черен пипер и сол. Пасирайте.
- 5. Разпределете ориза в две големи чинии, като го поставите по средата. Върху него поставете хрупкаво филе лаврак. Отстрани гарнирайте с дресинга тапенада.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Бургери с тандури треска
Рецепти Надия Хюсеин
Рибно къри с кресон и лимонов кускус
Рецепти Стоян и Лора
Риба с шафранов сос и кускус
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тостада от точени кори със севиче
Рецепти Том Керидж
Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата
Рецепти Къртис Стоун
Маринована риба в нумус
Рецепти Микела Киапа
Лаврак в хартия
Рецепти Лука Чиано
Треска с крем от черен чесън, страчатела и прошуто
Рецепти Джейми Оливър
Треска с панчета, спанак и леща