Потопете се в море от кулинарно блаженство с тази рецепта – изкусителна риба със златиста, хрупкава кожа и нежна плът, която ще накара вкусовите ви рецептори да се насладият на симфония от вкусове.

Продукти

  • За ориза:
  • разтопено масло
  • 1 ч.ч. жасминов ориз
  • 1 ¼ ч.ч. вода
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. сол
  • щипка шафран
  • За дресинга тапенада:
  • 1/3 ч.ч. зехтин екстра върджин
  • 1/3 ч.ч. маслини каламата (без костилки)
  • ¼ ч.ч. нарязан магданоз
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • ½ ч.л. сладък червен пипер
  • 2 филета х 180 г лаврак
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 с.л.
  • студено масло

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете опашката на филетата. Изрежете тънко горната част на филетата. В кожата направете 2-3 повърхностни разреза. Поръсете със сол и зехтин.
  • 2. Поставете филетата в студен тиган, с кожата надолу и гответе 60 секунди на умерен огън. След това усилете огъня и гответе още 2 минути. Обърнете рибата и добавете маслото в тигана. Щом то се разтопи, започнете да поливате филетата с него. Гответе още 2 минути.
  • 3. В мултикукър или в тенджера сипете ориза, водата, зехтина, солта и шафрана. Захлупете и гответе 30 минути на слаб огън, без да разбърквате. Щом оризът е готов, дръпнете го от огъня и го оставете за 10 минути. След това го разрохкайте с вилица.
  • 4. За дресинга сложете в бленедр маслините, магданоза, оцета и зехтина. Овкусете с червен, черен пипер и сол. Пасирайте.
  • 5. Разпределете ориза в две големи чинии, като го поставите по средата. Върху него поставете хрупкаво филе лаврак. Отстрани гарнирайте с дресинга тапенада.

Свързани рецепти

Виж всички