Морският дявол е бяла риба, с плътно и сочно месо, затова е и много подходяща за приготвянето на бургери. В тази рецепта рибата е съчетана със салца "Пико де гайо" и кръгчета печени сладки картофи.

Продукти

  • 4 филета морски дявол (без кожа)
  • 1 лимон
  • морска сол
  • черен пипер
  • За соса:
  • 1 с.л. каперси
  • 1-2 с.л. сок от каперсите
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. копър
  • 2 с.л. див лук
  • ½ лимон, сок
  • 1 с.л. зехтин
  • За сладките картофи:
  • 2 сладки картофа
  • сол и черен пипер
  • За пико де гайо:
  • 1 лайм, сок
  • 1 глава червен лук
  • 1 зелена чушка
  • сол и черен пипер
  • шепа кориандър
  • 4 питки Бриош
  • шепа рукола

Начин на приготвяне:

  • 1. Поръсете филетата риба със сол, черен пипер и фино настъргана лимонова кора.
  • 2. Измийте сладките картофи, без да ги белите. Подсушете ги и отрежете краищата им. Нарежете на дискове с дебелина 2 см. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин, от двете страни.
  • 3. Загрейте барбекюто с 2 зони – с директен и индиректен огън. Подредете дисковете сладки картофи по средата на скарата, те трябва да се пекат на средна температура, докато омекнат. Прободете с вилица, за да проверите.
  • 4. С лимона изтъркайте зоната с директен огън. Там поставете филетата риба. Печете 4-5 минути от всяка страна. Лимонът поставете върху индиректен огън. Щом обърнете рибата, поръсете с още черен пипер и лимонов сок от печения лимон.
  • 5. За соса нарежете каперсите, копъра и дивия лук и ги сложете в купа. Добавете сока от каперсите, сметаната, зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • 6. За салцата изтискайте сока на лайма в купа. Нарежете на много ситно лука и зелената чушка и ги сложете в купата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оставете салцата настрани. След това добавете листа кориандър и разбъркайте.
  • 7. Разрежете питки Бриош на две и ги запечете за кратко върху скарата. Върху долната част на питката намажете обилно със сос. Поставете щипка рукола върху него. Върху нея поставете печената риба. Поръсете с още малко сос и захлупете. Гарнирайте с резени сладки картофи, щедро поръсени със салца.

Свързани рецепти

Виж всички