Рецепта за пържено на тиган филе риба треска, поднесено върху овкусен с подправки кускус и полята със сметанов сос.

Продукти

  • 800 г филе от риба треска
  • 1 стрък мащерка
  • 1 скилидка чесън
  • 30 г краве масло
  • 50 г филирани бадеми
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гарнитурата:
  • 200 г кускус без варене
  • 100 г нахут от буркан
  • 1 лимон
  • 1/2 връзка магданоз
  • 30 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 200 мл течна сметана (32%)
  • 250 мл рибен бульон (или зеленчуков)
  • 100 мл бяло вино
  • 30 г краве масло
  • 2 глави лук шалот
  • 1 щипка шафран
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. За гарнитурата кипнете 220 мл вода с малко сол. Дръпнете от котлона и сипете кускуса във врящата вода. Похлупете и оставете така за 2-3 минути, да набъбне.
  • 2. След това го разбъркайте и прибавете маслото, накълцания магданоз, настърганата кора от лимон, отцедения нахут, лимоновия сок, сол и пипер на вкус. Загрейте, за да се разтопи маслото и разбъркайте. Оставете на топло.
  • 3. За соса в тиган сложете маслото и накълцания лук шалот. Залейте с виното и бульона и оставете за около 10 минути на слаб огън да се редуцира.
  • 4. Добавете сметаната, шафрана и сол на вкус. Гответе до желаната гъстота, оставете на топло.
  • 5. Рибата нарежете на еднакви по големина парчета. Подсушете с кухненска хартия. Овкусете със сол и пипер. Загрейте маслото в тиган и пуснете клонката мащерка и смачкана скилидка чесън, за да ароматизират мазнината. Изпържете рибата до златисто от двете страни.
  • 6. Запечете бадемите в сух тиган. На дъното на чиния поставете от кускуса, сложете отгоре от рибата, завършете със соса. Поръсете с бадемите и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички