Предаване: В кухнята на шеф Марк МориартиГледайте в: Събота 22 януари от 10:00 | Събота 22 януари от 10:30

Начин на приготвяне:

1. Разрежете филето риба по дължина на две, след това разрежете всяка половина  още веднъж по дължина. Нарежете на парчета - пръчици.

2. Подредете парчетата риба в тавичка и ги поръсете с морска сол. Поставете в хладилник за 15 минути.

3. В три дълбоки чинии сипете поотделно брашно, хлебни трохи или галета и разбити яйца с малко прясно мляко.

4. Сипете олио в тиган с двойно дъно, колкото да покрие дъното и го загрейте. Оваляйте всяко парче риба първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи, като изтърсвате излишното след всяко потапяне. Пържете рибните пръчици на порции, по 3 минути от всяка страна или до тъмнозлатисто.

5. За соса Тартар първо пригответе майонезата като смесите жълтъка, горчицата и оцета във висок съд. Разбийте сместа с пасатор. Без да спирате разбиването, налейте на тънка струйка олиото и разбивайте докато се получи консистенция на емулсия.

6. Пресипете майонезата в купа и добавете прецедените и нарязани на много ситно каперси и кисели краставички. Добавете нарязан на ситно магданоз и фино настъргана лимонова кора. Добавете и лимонов сок. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете.

7. За салатата смесете листата пресни подправки и ги поръсете с малко зехтин. Разбъркайте.

8. Сервирайте рибни пръчици, подредени на купчина с гарнитура от сос Тартар, салата от пресни подправки и резен лимон.

Продукти

  • 500 г филе от треска
  • 200 г хлебни трохи или галета
  • 50 г брашно
  • 2 яйца
  • морска сол
  • резени лимон
  • слънчогледово олио

 

За соса  Тартар:

  • 1 жълтък
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 300 мл олио
  • 10 г каперси
  • 10 г кисели краставички
  • 1/2 лимон, настъргана кора и сок
  • шепа магданоз

 

За салатата:

  • шепа магданоз
  • шепа копър
  • шепа кориандър
  • зехтин

Свързани рецепти