Рибни пръчици със сос Тартар
Рецепта от: Марк Мориарти
Пръчиците са от филе бяла риба, оваляно в хлебни трохи и яйца. Пържените рибни пръчици се сервират със сос Тартар с кисели краставички и салата от пресни подправки.
Продукти
- 500 г филе от треска
- 200 г хлебни трохи или галета
- 50 г брашно
- 2 яйца
- морска сол
- резени лимон
- слънчогледово олио
- За соса Тартар:
- 1 жълтък
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. бял винен оцет
- 300 мл олио
- 10 г каперси
- 10 г кисели краставички
- 1/2 лимон, настъргана кора и сок
- шепа магданоз
- За салатата:
- шепа магданоз
- шепа копър
- шепа кориандър
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Разрежете филето риба по дължина на две, след това разрежете всяка половина още веднъж по дължина. Нарежете на парчета - пръчици.
- 2. Подредете парчетата риба в тавичка и ги поръсете с морска сол. Поставете в хладилник за 15 минути.
- 3. В три дълбоки чинии сипете поотделно брашно, хлебни трохи или галета и разбити яйца с малко прясно мляко.
- 4. Сипете олио в тиган с двойно дъно, колкото да покрие дъното и го загрейте. Оваляйте всяко парче риба първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи, като изтърсвате излишното след всяко потапяне. Пържете рибните пръчици на порции, по 3 минути от всяка страна или до тъмнозлатисто.
- 5. За соса Тартар първо пригответе майонезата като смесите жълтъка, горчицата и оцета във висок съд. Разбийте сместа с пасатор. Без да спирате разбиването, налейте на тънка струйка олиото и разбивайте докато се получи консистенция на емулсия.
- 6. Пресипете майонезата в купа и добавете прецедените и нарязани на много ситно каперси и кисели краставички. Добавете нарязан на ситно магданоз и фино настъргана лимонова кора. Добавете и лимонов сок. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете.
- 7. За салатата смесете листата пресни подправки и ги поръсете с малко зехтин. Разбъркайте.
- 8. Сервирайте рибни пръчици, подредени на купчина с гарнитура от сос Тартар, салата от пресни подправки и резен лимон.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Бургери с тандури треска
Рецепти Надия Хюсеин
Рибно къри с кресон и лимонов кускус
Рецепти Стоян и Лора
Риба с шафранов сос и кускус
Рецепти Нико Рейнолдс
Бургер с печена риба и сладък картоф
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Къртис Стоун
Хрупкав лаврак с ориз и шафран
Рецепти Донал Скиан
Риба по виетнамски с копър и куркума
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тостада от точени кори със севиче
Рецепти Рудолф ван Веен
Риба в тесто
Рецепти Къртис Стоун
Маринована риба в нумус