Плънка от свинско, кайсии и шам-фъстък

Тази плънка от свинска кайма, наденици, сушени кайсии и ядки се оформя на руло и може да се поднесе като гарнитура към месото на коледната трапеза.

Продукти

  • 500 г свинска кайма
  • сол и черен пипер
  • 1 зелена ябълка
  • 6 сушени кайсии
  • 30 г сурови ядки шам-фъстък
  • 1 лимон настъргана кора
  • 1 малка връзка магданоз
  • зехтин
  • 1 връзка салвия
  • 2 сурови наденици

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете едросмляната кайма в купа. Овкусете я със сол и черен пипер. Добавете нарязаните на едро листа магданоз, настърганата ябълка, нарязаните сушени кайсии и ядки. Добавете и фино настъргана кора на лимона. Разбъркайте добре.
  • 2. Постелете голям лист алуминиево фолио върху плота. Напръскайте фолиото с мазнина. Подредете листата салвия по две едно до друго, с леко застъпване, по дължина. Вземете половината  кайма и я разстелете върху листата салвия. Оформете улей в средата на каймата и в него поставете двете пикантни наденици - мергес или чоризо. покрийте надениците с другата половина кайма.
  • 3. Завийте рулото от кайма във фолиото и го обърнете. Погледнете дали листата са се залепили върху него и увийте рулото във фолиото, като бонбон. Поставете рулото в хладилник.
  • 4. Преди печене, извадете рулото за 20-30 минути от хладилника. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути. След като изстине, го нарежете на филии. Поднесете със сос Грейви и печена пуйка.

Свързани рецепти

Виж всички