Това е една от онези прости  рецепти, в резултат на които се получава вкусно и засищащо ястие.  Кюфтенцата от свинска кайма се пържат, а след това се добавят към доматения сос, приготвен от пресни домати. Няма нужда да обясняваме колко добре попива този сос към букатините...

Продукти

  • За соса:
  • 100 г масло
  • 50 мл зехтин
  • 500 г чери домати
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • За кюфтенцата:
  • 500 г сурова свинска наденица
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 2 ч.л. семена от фенел
  • 1 яйце
  • 50 г хлебни трохи
  • 1 ч.л. зехтин
  • олио
  • 350 г букатини
  • шепа листа босилек
  • настърган пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За кюфтенцата обелете наденицата и сложете каймата в купа. Добавете хлебните трохи, лютия червен пипер, семената от фенел, яйцето и зехтина. Омесете всичко много добре, с ръце. Оформете малко по-големи от орех кюфтенца.
  • 2. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни, за 10-15 минути. Извадете кюфтенцата в чиния.
  • 3. Сварете букатини или спагети в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете, като запазите 1 черпак от водата от варенето.
  • 4. За доматения сос разрежете на половинки половината чери домати, а останалите оставете цели, както са на клонка. В тиган загрейте зехтина и разтопете маслото. Пуснете целите стръкове мащерка и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Щом доматите омекнат, намалете силата на огъня и гответе 15-20 минути. Намачкайте сготвените домати, добавете водата от варенето, а след това изсипете кюфтенцата в соса. Разбъркайте, за да попият добре кюфтенцата соса. Избутайте кюфтенцата  с доматения сос в едната половина натигана, а в другата сипете спагетите. Поръсете с половината листа босилек и с настърган пармезан. Разбъркайте. След това смесете букатините с кюфтенцата и соса.
  • 5. Сервирайте букатини с кюфтенца в дълбоки чинии, като поръсите с малко настърган пармезан и няколко листа босилек.

Свързани рецепти

Виж всички