Букатини с кюфтенца
Рецепта от: Донал Скиан
Това е една от онези прости рецепти, в резултат на които се получава вкусно и засищащо ястие. Кюфтенцата от свинска кайма се пържат, а след това се добавят към доматения сос, приготвен от пресни домати. Няма нужда да обясняваме колко добре попива този сос към букатините...
Продукти
- За соса:
- 100 г масло
- 50 мл зехтин
- 500 г чери домати
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- За кюфтенцата:
- 500 г сурова свинска наденица
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- 2 ч.л. семена от фенел
- 1 яйце
- 50 г хлебни трохи
- 1 ч.л. зехтин
- олио
- 350 г букатини
- шепа листа босилек
- настърган пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За кюфтенцата обелете наденицата и сложете каймата в купа. Добавете хлебните трохи, лютия червен пипер, семената от фенел, яйцето и зехтина. Омесете всичко много добре, с ръце. Оформете малко по-големи от орех кюфтенца.
- 2. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни, за 10-15 минути. Извадете кюфтенцата в чиния.
- 3. Сварете букатини или спагети в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете, като запазите 1 черпак от водата от варенето.
- 4. За доматения сос разрежете на половинки половината чери домати, а останалите оставете цели, както са на клонка. В тиган загрейте зехтина и разтопете маслото. Пуснете целите стръкове мащерка и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Щом доматите омекнат, намалете силата на огъня и гответе 15-20 минути. Намачкайте сготвените домати, добавете водата от варенето, а след това изсипете кюфтенцата в соса. Разбъркайте, за да попият добре кюфтенцата соса. Избутайте кюфтенцата с доматения сос в едната половина натигана, а в другата сипете спагетите. Поръсете с половината листа босилек и с настърган пармезан. Разбъркайте. След това смесете букатините с кюфтенцата и соса.
- 5. Сервирайте букатини с кюфтенца в дълбоки чинии, като поръсите с малко настърган пармезан и няколко листа босилек.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Стоян и Лора
Гирос със свинско месо