Печени пилета с печени картофи
Рецепта от: Мери Бери
Няма нищо по-хубаво от неделния обяд с печено месо, но когато на масата има печенот пиле, то никога не е достатъчно, особено ако има гладни тийнеджъри наоколо. Винаги купувайте свободно отглеждани пилета - има разлика. Поднесете с печени картофи, които ще се изпекат едновременно с пилето.
Продукти
- 2 бр. пилета х 1.75-2 кг
- 8 дафинови листа
- 1 връзка салвия
- 1 голям лимон
- 55 г меко масло
- 1 с.л. червен пипер
- 1 глава чесън
- 150 мл бяло вино
- 300 мл пилешки бульон
Начин на приготвяне:
- 1. Пилетата трябва да почистени от вътрешности, измити и подсушени. Поставете ги в голяма, дълбока тава (вместимост 1.8 л). Във вътрешността на всяко пиле поставете по ½ лимон, 1/3 връзка салвия и 2 дафинови листа.
- 2. Смесете мекото масло с червения пипер до получаването на хомогенна паста. Намажете пилетата отвън с тази паста.
- 3. Извадете пилетата от тавата и в нея сложете останалите стръкове салвия и дафинови листа, разрязаната на две, по хоризонтал и глава чесън. Налейте пилешкия бульон и виното. Поставете решетка на дъното на тавата, а върху него – двете пилета.
- 4. За картофите намажете с масло дълбока керамична тава (вместимост 1.8 л). Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. На дъното на тавата подредете един слой картофи, върху него разпръснете нарязан лук и кубчета масло. Поръсете със сол и черен пипер и полейте с малко бульон. Направете втори слой от картофи и върху него поръсете лук и масло. Овкусете със сол и черен пипер, и залейте с малко бульон. Повторете подредбата, докато се изчерпят продуктите, като последният слой трябва да е от картофи. Натиснете подредените картофи. Покрийте с алуминиево фолио.
- 5. Поставете тавата с пилетата на по-горно ниво във фурната, а картофите под тях. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 45 минути. Отстранете фолиото от картофите и печете още 45 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос