Няма нищо по-хубаво от неделния обяд с печено месо, но когато на масата има печенот пиле, то никога не е достатъчно, особено ако има гладни тийнеджъри наоколо. Винаги купувайте свободно отглеждани пилета - има разлика. Поднесете с печени картофи, които ще се изпекат едновременно с пилето.

Продукти

  • 2 бр. пилета х 1.75-2 кг
  • 8 дафинови листа
  • 1 връзка салвия
  • 1 голям лимон
  • 55 г меко масло
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 глава чесън
  • 150 мл бяло вино
  • 300 мл пилешки бульон

Начин на приготвяне:

  • 1. Пилетата трябва да почистени от вътрешности, измити и подсушени. Поставете ги в голяма, дълбока тава (вместимост 1.8 л). Във вътрешността на всяко пиле поставете по ½ лимон, 1/3 връзка салвия и 2 дафинови листа.
  • 2. Смесете мекото масло с червения пипер до получаването на хомогенна паста. Намажете пилетата отвън с тази паста.
  • 3. Извадете пилетата от тавата и в нея сложете останалите стръкове салвия и дафинови листа, разрязаната на две, по хоризонтал и глава чесън. Налейте пилешкия бульон и виното. Поставете решетка на дъното на тавата, а върху него – двете пилета.
  • 4. За картофите намажете с масло дълбока керамична тава (вместимост 1.8 л). Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. На дъното на тавата подредете един слой картофи, върху него разпръснете нарязан лук и кубчета масло. Поръсете със сол и черен пипер и полейте с малко бульон. Направете втори слой от картофи и върху него поръсете лук и масло. Овкусете със сол и черен пипер, и залейте с малко бульон. Повторете подредбата, докато се изчерпят продуктите, като последният слой трябва да е от картофи. Натиснете подредените картофи. Покрийте с алуминиево фолио.
  • 5. Поставете тавата с пилетата на по-горно ниво във фурната, а картофите под тях. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 45 минути. Отстранете фолиото от картофите и печете още 45 минути.

Свързани рецепти

Виж всички