Рататуй
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Най-добре е зеленчуците за това провансалско ястие да са в пика на сезона си и да се сготвят поотделно преди да се обединят. Топъл или студен, рататуят ще ви достави истинско удоволствие.
Продукти
- Продукти:
- 1 патладжан
- 2 тъмнозелени тиквички
- 1 червена чушка
- 1 глава лук
- 2 домата
- зехтин
- 1 глава млад чесън
- 1 стрък мащерка
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. доматено пюре
- сол и черен пипер
- 3 патладжана
- За доматения сос:
- 500 г домати
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка риган
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. Поотделно запържете в загрят тиган с по 1-2 с.л. зехтин зеленчуците, нарязани на еднакви кубчета – лука, тиквичките и патладжана. Изпържените зеленчуци поставете последователно в цедка, за да се отцеди излишната мазнина.
- 2. Нарежете 3 предварително измити и подсушени патладжани на ленти и ги изпържете. Извадете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поръсете ги със сол.
- 3. В тиган загрейте 2 с.л. зехтин на умерен огън и запържете нарязаните на кубчета скилидки чесън, за около 1 минута. Усилете огъня и добавете нарязаните на кубчета (със същия размер като другите зеленчуци) домати конкасе (обелени и без семки) и чушката. Изчакайте водата да се изпари от зеленчуците и добавете целите дафинови листа и стръкове мащерка. Разбъркайте за 20 секунди. Добавете доматеното пюре и запържете за 10-20 секунди.
- 4. Добавете всички пържени зеленчуци, овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и гответе 5 минути. Отстранете пресните подправки и поставете рататуя в цедка и оставете да се отцеди излишната мазнина и течност.
- 5. Подредете ленти пържен патладжан по дъното и стените на малки керамични формички, така че половината от лентите да останат навън. Напълнете купичката с рататуй, притиснете пълнежа и покрийте със свободните краища на лентите патладжан. Поставете купичките в хладилник за 1 час.
- 6. За доматения сос сложете в тавичка зрели домати – нарязани на четвъртини или чери домати на клонка заедно с няколко скилидки чесън, 1-2 стръка риган. Поръсете със сол и малко зехтин. Печете докато омекнат напълно. Отстранете стръковете риган и дръжките, и клонките на доматите, изтискайте вътрешността на скилидките чесън. Пресипете всички в блендер и пасирайте.
- 7. Сипете на дъното на дълбока чиния доматен сос, върху него поставете оформения рататуй. Украсете с листа босилек и полейте с тънка струйка зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца