Най-добре е зеленчуците за това провансалско ястие да са в пика на сезона си и да се сготвят поотделно преди да се обединят. Топъл или студен, рататуят ще ви достави истинско удоволствие.

Продукти

  • Продукти:
  • 1 патладжан
  • 2 тъмнозелени тиквички
  • 1 червена чушка
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • зехтин
  • 1 глава млад чесън
  • 1 стрък мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 3 патладжана
  • За доматения сос:
  • 500 г домати
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка риган
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Поотделно запържете в загрят тиган с по 1-2 с.л. зехтин зеленчуците, нарязани на еднакви кубчета – лука, тиквичките и патладжана. Изпържените зеленчуци поставете последователно в цедка, за да се отцеди излишната мазнина.
  • 2. Нарежете 3 предварително измити и подсушени патладжани на ленти и ги изпържете. Извадете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поръсете ги със сол.
  • 3. В тиган загрейте 2 с.л. зехтин на умерен огън и запържете нарязаните на кубчета скилидки чесън, за около 1 минута. Усилете огъня и добавете нарязаните на кубчета (със същия размер като другите зеленчуци) домати конкасе (обелени и без семки) и чушката. Изчакайте водата да се изпари от зеленчуците и добавете целите дафинови листа и стръкове мащерка. Разбъркайте за 20 секунди. Добавете доматеното пюре и запържете за 10-20 секунди.
  • 4. Добавете всички пържени зеленчуци, овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и гответе 5 минути. Отстранете пресните подправки и поставете рататуя в цедка и оставете да се отцеди излишната мазнина и течност.
  • 5. Подредете ленти пържен патладжан по дъното и стените на малки керамични формички, така че половината от лентите да останат навън. Напълнете купичката с рататуй, притиснете пълнежа и покрийте със свободните краища на лентите патладжан. Поставете купичките в хладилник за 1 час.
  • 6. За доматения сос сложете в тавичка зрели домати – нарязани на четвъртини или чери домати на клонка заедно с няколко скилидки чесън, 1-2 стръка риган. Поръсете със сол и малко зехтин. Печете докато омекнат напълно. Отстранете стръковете риган и дръжките, и клонките на доматите, изтискайте вътрешността на скилидките чесън. Пресипете всички в блендер и пасирайте.
  • 7. Сипете на дъното на дълбока чиния доматен сос, върху него поставете оформения рататуй. Украсете с листа босилек и полейте с тънка струйка зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички