Тези отделни порции картофи "Дафиноа" са истинска наслада и са подходящи за гарнитура към всякакви ястия. Тънко нарязани кръгчета картофи се редуват на слоеве с настъргано сирене и сметана.

Продукти

  • 30 г разтопено масло
  • 300 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 скилидка чесън
  • 115 г зряло сирене „Чедър“
  • 700 г средно големи картофи
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор).
  • 2. Намажете 8 метални формички за крем-карамел с разтопено масло. Поставете по парче хартия за печене на дъното на всяка формичка.
  • 3. Смесете сметаната с настърганата скилидка чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте.
  • 4. Настържете сиренето. Обелете и нарежете картофите на много тънки кръгчета.
  • 5. Започнете да редите продуктите във формичките – първо половината настъргано сирене на дъното, след това кръгче картоф, залейте със сметана и поръсете със сол и черен пипер. Продължете да редувате картофи, сметана, сол и черен пипер. Завършете с кръгче картоф. Покрийте с алуминиево фолио всяка формичка. Подредете формичките в тавичка и печете 30 минути. Отстранете фолиото и разпределете останалото настъргано сирене. Печете още 15-20 минути.
  • 6. Минете с острието на нож по стените на формичките и ги обърнете в чиния.

Свързани рецепти

Виж всички