1. За тестото смесете в голяма купа брашното със солта и добавете водата и оцета. Омесете гладко тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да почине за 15 минути.

2. За плънката настържете на едро ренде картофите и ги поръсете със сол. Отцедете ги от отделилата се вода и ги разбъркайте с джоджена, яйцата, натрошеното сирене и нарязания на ситно лук.

3. Загрейте маслото в касерола, когато стане със светлокафяв цвят, го дръпнете от котлона и прецедете.

4. Разточете тестото на тънка кора върху набрашнен плот. Кората трябва да бъде по-голяма от тавата за печене на пататника. Намажете тавата с кафявото масло, сложете кората, която трябва да излиза извън тавата, намажете и нея, разпределете плънката и заравнете хубаво. По желание сложете и върху нея малко кафяво масло. Загърнете със стърчащите краища на кората и отново намажете с масло.

5. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пататника да се пече за около 15-20 минути, след това го извадете и го обърнете. Печете до зачервяване.

6. Натрошете сиренето и го разбъркайте с овчето мляко и една смачкана на паста скилидка чесън. Нарежете гъбите на ситно и ги запържете в маслото с останалата скилидка чесън, нарязана на ситно. Прибавете и листенцата мащерка и сол на вкус. Когато са готови, охладете и след това смесете със сиренето.

7. Нарежете пататника на парчета, гарнирайте с крем от сирене и гъби и поръсете с наситнен магданоз.

Продукти

  • За тестото:
  • 200 г брашно
  • 100–120 мл вода
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1 ч.л. сол
  • За плънката:
  • 800 г обелени картофи
  • 2 яйца
  • 100 г краве сирене
  • 1 глава лук
  • 125 г краве масло
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • сол на вкус
  • За гарниране:
  • 200 г краве сирене
  • 2 с.л. гъсто овче кисело мляко
  • 200 г замразени манатарки (на стайна температура)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 клонка мащерка
  • 2 стръка магданоз
  • 20 г краве масло
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички