Родопски пататник
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За тестото смесете в голяма купа брашното със солта и добавете водата и оцета. Омесете гладко тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да почине за 15 минути.
2. За плънката настържете на едро ренде картофите и ги поръсете със сол. Отцедете ги от отделилата се вода и ги разбъркайте с джоджена, яйцата, натрошеното сирене и нарязания на ситно лук.
3. Загрейте маслото в касерола, когато стане със светлокафяв цвят, го дръпнете от котлона и прецедете.
4. Разточете тестото на тънка кора върху набрашнен плот. Кората трябва да бъде по-голяма от тавата за печене на пататника. Намажете тавата с кафявото масло, сложете кората, която трябва да излиза извън тавата, намажете и нея, разпределете плънката и заравнете хубаво. По желание сложете и върху нея малко кафяво масло. Загърнете със стърчащите краища на кората и отново намажете с масло.
5. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пататника да се пече за около 15-20 минути, след това го извадете и го обърнете. Печете до зачервяване.
6. Натрошете сиренето и го разбъркайте с овчето мляко и една смачкана на паста скилидка чесън. Нарежете гъбите на ситно и ги запържете в маслото с останалата скилидка чесън, нарязана на ситно. Прибавете и листенцата мащерка и сол на вкус. Когато са готови, охладете и след това смесете със сиренето.
7. Нарежете пататника на парчета, гарнирайте с крем от сирене и гъби и поръсете с наситнен магданоз.
Продукти
- За тестото:
- 200 г брашно
- 100–120 мл вода
- 1 с.л. бял винен оцет
- 1 ч.л. сол
- За плънката:
- 800 г обелени картофи
- 2 яйца
- 100 г краве сирене
- 1 глава лук
- 125 г краве масло
- 1/2 ч.л. джоджен
- сол на вкус
- За гарниране:
- 200 г краве сирене
- 2 с.л. гъсто овче кисело мляко
- 200 г замразени манатарки (на стайна температура)
- 2 скилидки чесън
- 1 клонка мащерка
- 2 стръка магданоз
- 20 г краве масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото