Гратен от сладки картофи
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
Нарязаните на тънко сладки картофи се редят на слоеве върху основа от карамелизиран лук, а между тях се добавя течна сметана и настърган пармезан. Изискана гарнитура към месо или вкусно вегетарианско ястие - изберете сами!
Продукти
- 2 големи глави бял лук
- 2 с.л. зехтин
- 10 г масло
- 4 сладки картофа
- 250 мл пълномаслена течна сметана
- 1 стрък розмарин
- 1 скилидка чесън
- щипка кайенски пипер
- щипка индийско орехче
- сол и черен пипер
- 2 пълни шепи прясно настърган пармезан
- див лук
Начин на приготвяне:
- 1. За карамелизирания лук обелете и нарежете главите лук на полумесеци. Сложете маслото и зехтина в дълбок съд, на умерен огън, и добавете лука. Поръсете със сол. Щом лукът започне да цвърчи, намалете силата на огъня и захлупете съда. Гответе 40 минути на тих огън, до омекване, като периодично разбърквате.
- 2. В дълбок тиган сипете сметаната и в нея пуснете стръка розмарин и обелените скилидки чесън. Добавете и подправките - кайенски пипер и индийско орехче. Щом сметаната заври, намалете силата на огъня и оставете да се редуцира до 1/3. Извадете стръка розмарин и скилидките чесън.
- 3. Обелете сладките картофи и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 мм, с помощта на ренде мандолина или кухненски робот.
- 4. На дъното на тавичка с незалепващо покритие сипете малко от карамелизирания лук и го разстелете. Подредете един слой от кръгчета сладки картофи, като ги редите отвън навътре, застъпвайки ги. Върху картофите нанесете съвсем тънък слой от сметаната. Поръсете с пармезан, пак тънък слой. Подредете нов ред сладки картофи, върху него оформете слой от карамелизиран лук, след това сметана и накрая пармезан. Продължете да редите докато продуктите свършат, като последните два слоя са от сметана и пармезан.
- 5. Поставете лист хартия за печене върху тавичката и притиснете надолу. Поставете върху котлона за 2-3 минути. След това пъхнете гратена в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 40 минути с хартията за печене. Отстранете хартията и печете още 20 минути. Оставете гратена да се охлади за 10 минути. След това поставете голяма чиния върху тавата и обърнете гратена в нея. Поръсете със ситно нарязан див лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Картофени кюфтета с Еленски бут
Рецепти Марк Мориарти
Хрупкави пържени картофи
Рецепти Мери Бери
Мини картофи "Дафиноа"
Рецепти Стоян и Лора
Картофени тиганици
Рецепти Къртис Стоун
Пържени картофи с патешка мас и оцет с естрагон
Рецепти Мери Бери
Огретен от фенел и картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Картофени рьощи с кървавица, поширано яйце и хрупкав бекон
Рецепти Марк Мориарти
Тройно пържени картофи
Рецепти Марк Мориарти
Идеалното картофено пюре
Рецепти Шейн Делия
Мухлама