Трюфадът е френско ястие от картофи, бекон и три вида сирене, което се приготвя на котлон. Тайната е в тънкото нарязване на картофите и патешката мас, в която се готвят. Неустоимо ястие, особено придружено от чаша вино!

Продукти

  • 1.2 кг картофи за печене
  • 4 с.л. патешка мас или олио
  • 50 г суров бекон
  • 400 г сирене – Чедър, Ементал, Комте или Онгълшийлд
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете бекона на малки кубчета. Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета с дебелина 3-4 мм.
  • 2. Разтопете патешката мас в тиган или плитка тенджера с двойно дъно и в нея запържете бекона, докато придобие златист цвят. Добавете нарязаните картофи. Поръсете със сол и много черен пипер. Поставете капака и гответе на умерен огън 20 минути, като разбърквате от време на време.
  • 3. Настържете трите вида сирене. Нарежете на ситно скилидката чесън.
  • 4. Добавете чесъна при картофите, разбъркайте и захлупете. Гответе още 10 минути.
  • 5. Намалете силата на огъня и поръсете настърганите сирена едно по едно, на слоеве. Захлупете и гответе 5 минути, докато сирената се разтопят.
  • 6. С помощта на шпатула остържете картофите от дъното на съда и ако имате желание, може да обърнете трюфада в чиния, подобно на фритата. Сервирайте със зелена салата и печено месо.

Свързани рецепти

Виж всички