Тази рецепта за гирос в близкоизточен стил се използва останало печено агнешко месо и замразен картофен чипс, което значително съкращава приготвянето на ястието. Така ще имате време да направите сами хляба.

Продукти

  • 500 г печено агнешко
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 с.л. кориандър
  • 1 с.л. едър лют червен пипер
  • 1 ч.л. подправка аромат
  • ½ краставица
  • 200 г заквасена сметана
  • ½ глава червен лук
  • ½ маруля или зелена салата
  • шепа замразени бланширани картофи
  • За хляба:
  • 300 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 150 мл топла вода
  • 20 г зехтин
  • 30 г кисело мляко
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното, солта и маята в голяма купа и ги разбъркайте. Добавете киселото мляко, зехтина и водата. Започнете да смесвате продуктите с ръка, докато се образува тесто. Месете тестото с натиск в купата, докато не стане гладко и еластично. Поставете топката тесто в купата и покрийте с кърпа. Оставете за 30 минути да втаса.
  • 2. За салатата дзадзики обелете краставицата и я разрежете наполовина. Отстранете семките и я нарежете на едри кубчета. Добавете сметаната, овкусете със сол и лимонов сок и разбъркайте добре.
  • 3. Нарежете на тънки полумесеци лука. Марулята също нарежете на тънки ленти.
  • 4. Изсипете бланшираните картофи в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
  • 5. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 4 равни части. Разточете всяка част тесто, като поръсвате с брашно. Печете питките в загрят сух тиган, по 2 минути от всяка страна.
  • 6. В купичка смесете смлените кимион, кориандър, лют червен пипер и подправка аромат. Сипете малко олио в тиган и го загрейте. Добавете накъсаното печено агнешко месо. Овкусете със сол и 1 с.л. от сместа от подправки. Разбъркайте добре и дръпнете от котлона.
  • 7. Върху топла питка сложете дзадзики, върху него агнешко, маруля, лук. Най-отгоре сложете печени картофи и поръсете със сместа от подправки.

Свързани рецепти

Виж всички