Предаване: В кухнята на шеф Марк МориартиГледайте в: Събота 29 януари от 10:00 | Събота 29 януари от 10:30

Начин на приготвяне:

1. Загрейте голям, дълбок тиган с двойно дъно върху котлона заедно с 3-4 с.л. олио. Запържете каймата до кафяво, като непрекъснато я разделяте на песъчинки.

2. Щом каймата се запържи добре, намалете силата на огъня и добавете нарязания на ситно лук, настърганите скилидки чесън и морков, нарязаните на ситно бекон и селъри. Разбъркайте така, че беконът да отиде на дъното и да се запържи.

3. Щом зеленчуците са поомекнали, добавете 2 цели стръка розмарин и 3-4 стръка мащерка. Добавете едър лют червен пипер и доматенато пюре. Пъхнете цяло парче пармезан в сместа. Усилете огъня и налейте червеното вино. Изчакайте то да се изпари почти напълно и с помощта на дървена лъжица разбъркайте добре, като обирате всичко от дъното на тигана.

4. Добавете нарязаните домати, горчицата, по около 1 с.л. соев сос и сос Уорчестър. Добавете кубче телешки бульон, разбъркайте и намалете огъня. Поставете капак и оставете соса да къкри около 30-35 минути.

5. За чесновия хляб разтопете маслото в тиган. Добавете необелените и смачкани с ръка скилидки чесън. Намалете силата на огъня и оставете за 1-2 минути маслото да попие чесновия аромат. Добавете лютия черен пипер и сол. Поставете 2 филии в тигана. Щом се запържат от едната страна, ги обърнете. Щом дръпнете от огъня, настържете пармезан върху филиите. Изчакайте пармезанът да се разтопи и нарежете хляба на пръчици.

6. Разбъркайте соса и поръсете с листенца магданоз и малко настърган пармезан. Поднесете сос Болонезе с купчина от чеснов хляб. Използвайте соса и за паста.

Продукти

  • 1 малка глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 3 стръка селъри
  • 2 ч.л. едър лют червен пипер
  • 80 г пушен бекон, на слайсове
  • 700 г телешка кайма
  • пресни мащерка и розмарин
  • 2 с.л. доматена паста
  • 400 мл червено вино
  • 2 х 400 г консерви нарязани домати
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • кубче телешки бульон
  • шепа магданоз
  • 20 г пармезан
  • соев сос
  • сос Уорчестър

 

За чесновия хляб:

  • 4 филии хляб с квас
  • 50 г масло
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 20 г пармезан

Свързани рецепти