Смокини с прошуто и горгонзола
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за изтънчени на вкус сладко-солени хапки. Едрите смокини се увиват в прошуто и се запичат за кратко. Поднасят се поръсени със сос от горгонзола и сметана, както и с печени лешници.
Продукти
- 12 големи смокини
- 12 слайса прошуто
- 80 г горгонзола (mild)
- 30 мл течна сметана
- 20 мл прясно мляко
- 6 листа салвия
- сол и черен пипер
- 20 г бейби рукола
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. отлежал балсамов оцет
- 10 г печени орехи
Начин на приготвяне:
- 1. Измийте смокините и изрежете по 2 мм от долната им страна, така че да могат да стоят изправени. Увийте всяка смокиня в слайс прошуто, странично. Подредете увитите смокини в тавичка, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 6-8 минути.
- 2. За соса в касерола сипете течната сметана и прясното мляко. Добавете листата салвия и загрейте сместа на слаб огън, докато сиренето се разтопи напълно. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
- 3. Измийте руколата. Сложете я вкупа заедно с запечените орехи. Овкусете с балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
- 4. Поставете малко гнездо от салатата с рукола по средата на чиния. Около него подредете 3 смокини в прошуто. Полейте ги с отделилия се сок при преченето им. Поръсете сос от горгонзола около смокините.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Поширани круши с крамбъл и карамелен сос
Рецепти Нико Рейнолдс
Близалки от печена диня с козе сирене
Рецепти Том Керидж
Печени на скара нектарини
Рецепти Кирстен Тиболс
Ягоди в шоколад
Рецепти Нико Рейнолдс
Карамелизиран бананов сплит с кокосов крем
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Лука Чиано
Сладолед с шафран и зехтин