Това е рецепта за изтънчени на вкус сладко-солени хапки. Едрите смокини се увиват в прошуто и се запичат за кратко. Поднасят се поръсени със сос от горгонзола и сметана, както и с печени лешници.

Продукти

  • 12 големи смокини
  • 12 слайса прошуто
  • 80 г горгонзола (mild)
  • 30 мл течна сметана
  • 20 мл прясно мляко
  • 6 листа салвия
  • сол и черен пипер
  • 20 г бейби рукола
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. отлежал балсамов оцет
  • 10 г печени орехи

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте смокините и изрежете по 2 мм от долната им страна, така че да могат да стоят изправени. Увийте всяка смокиня в слайс прошуто, странично. Подредете увитите смокини в тавичка, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 6-8 минути.
  • 2. За соса в касерола сипете течната сметана и прясното мляко. Добавете листата салвия и загрейте сместа на слаб огън, докато сиренето се разтопи напълно. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • 3. Измийте руколата. Сложете я вкупа заедно с запечените орехи. Овкусете с балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
  • 4. Поставете малко гнездо от салатата с рукола по средата на чиния. Около него подредете 3 смокини в прошуто. Полейте ги с отделилия се сок при преченето им. Поръсете сос от горгонзола около смокините.

Свързани рецепти

Виж всички