Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за черно ризото. То се сервира върху кралски скариди, "сготвени" в лимонов сок, а поставените върху ориза топки бурата се топят от топлината му.
Продукти
- 250 г ориз Карнароли
- ¼ глава лук
- 1.2 литър зеленчуков бульон
- 125 мл Просеко
- 1 с.л. мастило от сепия
- 8-10 филенца аншоа в зехтин
- 12 кралски скариди
- 1 лайм, кора и сок
- 60 г безсолно масло
- 20 мл зехтин екстра върджин
- 40 г пармезан
- 4 х 80 г топки Бурата
- 1 с.л. сол от морски водорасли
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджера сложете зеленчуковия бульон да заври. Трябва да поддържате бульона горещ по време на приготвянето на ризото.
- 2. Разтопете 25 г масло в дълбок тиган. Добавете и зехтин. Запържете нарязания на ситно лук за 5 минути, докато омекне. Добавете ориза и го запържете за 2-3 минути, при непрекъснато разбъркване.
- 3. Налейте просекото при ориза и разбъркайте. Щом оризът го поеме, добавете 2 черпака бульон. Добавете мастилото и разбъркайте докато цветът на ориза стане хомогенен. Гответе ризотото на умерен огън, на повърхността му могат да се появяват само по няколко балончета.В продължение на 16-18 минути продължете да наливате по 1 черпак бульон при ориза, да разбърквате леко и да изчаквате течността да се абсорбира. Към 15-тата минута започнете да опитвате готовността на ориза, той трябва да е „ал денте“.
- 4. Поставете почистените от обвивка и вътрешната вена и разрязани на две хоризонтално скариди в купа. Залейте ги с 1 с.л. просеко, сока от лайма и 2-3 с.л. зехтин. Овкусете със сол от морски водорасли и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да се мариноват 10 минути.
- 5. Нарежете филенцата аншоа на много ситно.
- 6. Когато ризотото е готово, добавете останалото масло и прясно настъргания пармезан. Разбъркайте докато те се разтопят. Ако е необходимо, налейте малко горещ бульон. Дръпнете от огъня.
- 7. Разпределете на дъното на 4 чинии или 1 голяма чиния за сервиране наряманите филенца аншоа. Върху тях разпределете отцедените мариновани скариди (или по 6 на порция). Изсипете черното ризото на един слой и го загладете. Оставете да почине 1-2 минути.
- 8. Поставете топките бурата върху ризотото. Поръсете с кора от лайм, прясно смлян черен пипер и зехтин и поднесете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми