Това е рецепта за черно ризото. То се сервира върху кралски скариди, "сготвени" в лимонов сок, а поставените върху ориза топки бурата се топят от топлината му.

Продукти

  • 250 г ориз Карнароли
  • ¼ глава лук
  • 1.2 литър зеленчуков бульон
  • 125 мл Просеко
  • 1 с.л. мастило от сепия
  • 8-10 филенца аншоа в зехтин
  • 12 кралски скариди
  • 1 лайм, кора и сок
  • 60 г безсолно масло
  • 20 мл зехтин екстра върджин
  • 40 г пармезан
  • 4 х 80 г топки Бурата
  • 1 с.л. сол от морски водорасли
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В тенджера сложете зеленчуковия бульон да заври. Трябва да поддържате бульона горещ по време на приготвянето на ризото.
  • 2. Разтопете 25 г масло в дълбок тиган. Добавете и зехтин. Запържете нарязания на ситно лук за 5 минути, докато омекне. Добавете ориза и го запържете за 2-3 минути, при непрекъснато разбъркване.
  • 3. Налейте просекото при ориза и разбъркайте. Щом оризът го поеме, добавете 2 черпака бульон. Добавете мастилото и разбъркайте докато цветът на ориза стане хомогенен. Гответе ризотото на умерен огън, на повърхността му могат да се появяват само по няколко балончета.В продължение на 16-18 минути продължете да наливате по 1 черпак бульон при ориза, да разбърквате леко и да изчаквате течността да се абсорбира. Към 15-тата минута започнете да опитвате готовността на ориза, той трябва да е „ал денте“.
  • 4. Поставете почистените от обвивка и вътрешната вена и разрязани на две хоризонтално скариди в купа. Залейте ги с 1 с.л. просеко, сока от лайма и 2-3 с.л. зехтин. Овкусете със сол от морски водорасли и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да се мариноват 10 минути.
  • 5. Нарежете филенцата аншоа на много ситно.
  • 6. Когато ризотото е готово, добавете останалото масло и прясно настъргания пармезан. Разбъркайте докато те се разтопят. Ако е необходимо, налейте малко горещ бульон. Дръпнете от огъня.
  • 7. Разпределете на дъното на 4 чинии или 1 голяма чиния за сервиране наряманите филенца аншоа. Върху тях разпределете отцедените мариновани скариди (или по 6 на порция). Изсипете черното ризото на един слой и го загладете. Оставете да почине 1-2 минути.
  • 8. Поставете топките бурата върху ризотото. Поръсете с кора от лайм, прясно смлян черен пипер и зехтин и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички