Сладолед с шафран и зехтин
Рецепта от: Лука Чиано
В домашни условия сладолед се приготвя най-лесно с помощта на машина за сладолед, но ако не разполагате с такава, пак е възможно, просто ще трябва да се запасите с повече търпение. Този кремообразен сладолед с вкус на шафран и зехтин е съчетан с карамелизирани смокини - наистина неустоимо.
Продукти
- 10 г безсолно масло
- 4 смокини
- 150 мл балсамов оцет
- 120 г захар
- 50 г бланширани печени лешници
- За сладоледа:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 ч.ч. течна сметана
- 1 шушулка ванилия
- 6 жълтъка
- 2/3 ч.ч. фина захар
- 2/3 ч.ч. зехтин
- 1 г шафран
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджера сипете сметаната и прясното мляко. Разрежете шушулката ванилия на две, по дължина и остържете вътрешността и. Добавете ванилията в тенджерата и разбъркайте. Оставете сместа да се загрее почти до точката на кипене.
- 2. В голяма купа разбийте жълтъците със захарта, докато сместа стане бледожълта. Добавете шафрана и разбъркайте. Добавете горещата смес на тънка струйка, при непрекъснато и енергично разбъркване. Пресипете сместа отново в тенджерата и поставете върху котлона. Бъркайте крема докато температурата му достигне 82 градуса (проверете с кулинарен термометър). Продължете да бъркате крема още 1 минута и добавете зехтина на тънка струйка. Пресипете сместа отново в купата. Оставете да се охлади, след това я поставете в хладилник до пълно охлаждане.
- 3. Пресипете студената смес в машина за сладолед и разбивайте в продължение на 15-20 минути. Ако нямате машина за сладолед, пресипете сместа в дълбока тавичка и поставете за 1 час във фризера. След това я извадете и пресипете в купа. Разбийте с помощта на електрически миксер и отново върнете във фризера. След 30 минути повторете разбиването и така още 1-2 пъти (общо 3-4 пъти).
- 4. За карамелизираните смокини разтопете маслото в тиган и поставете разрязаните на половинки по дължина смокини в него. Гответе 2 минути и поръсете със захарта. След 30 секунди обърнете смокините и добавете балсамовия оцет. Гответе още 1-2 минути или докато балончетата на соса станат по-малки и спрат да се образуват. Обърнете смокините още веднъж.
- 5. Сервирайте сладолед с шафран и зехтин в дълбока чиния. Върху него поставете половинка карамелизирана смокиня и поръсете с редуцирания сос. Поръсете с нарязани печени лешници.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Бананов сладолед с манго, малини и хрупкави бисквити
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Лука Чиано
Панирани сандвичи с моцарела и прошуто
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа
Рецепти Лука Чиано
Песто Дженовезе