Това е рецепта за изтънчено предястие от италианската кухня. Кошничките се приготвят от разварен ориз, смесен с мастило от сепия и изпечен на тънък лист. А пълнежът е от кремообразна рикота и филенца аншоа.

Продукти

  • 100 г ориз арборио
  • 400 мл вода
  • ½ с.л. оризово или царевично нишесте
  • 2 ч.л. мастило от сепия
  • 500 мл слънчогледово олио
  • 150 мл зехтин екстра върджин
  • 500 г биволска рикота
  • 100 г гуанчеле
  • ботарга
  • 20 г филенца аншоа
  • 40 г течен мед

Начин на приготвяне:

  • 1. За кошничките от ориз сипете водата и ориза в тенджера. Добавете оризовото нишесте и щипка сол. Разбъркайте, захлупете и оставете водата да заври. Варете 30 минути на слаб огън, докато оризът се разкашка.
  • 2. Добавете мастилото от сепия към ориза и разбъркайте добре. Пресипете ориза в блендер и пасирайте до гладкост. Разстелете сместа в тава, постлана с хартия за печене, на тънък (2-3 см), равномерен слой. Изсушете сместа в предварително загрята на 85 градуса фурна за 1 – 1 ½ ч.
  • 3. Сипете олиото в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Начупете на големи парчета изсушения ориз и пържете по 1-2 парчета в олиото, докато изчезнат балончетата около тях.
  • 4. За крема от рикота разбъркайте рикотата с помощта на шпатула. Овкусете със сол и черен пипер и добавете тънка струйка зехтин. Разбъркайте до хомогенност и пресипете в пош.
  • 5. Шприцовайте няколко точки от крема с рикота върху дъска за сервиране. Върху всяка точка поставете по една кошничка от ориз и мастило. Напълнете всяка кошничка с крем от рикота. Гарнирайте с филенца аншоа, фино настъргана ботарга, тънки слайсове гуанчеле и листенца босилек. Поръсете със сол, черен пипер и тънка струйка мед.

Свързани рецепти

Виж всички