Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за изтънчено предястие от италианската кухня. Кошничките се приготвят от разварен ориз, смесен с мастило от сепия и изпечен на тънък лист. А пълнежът е от кремообразна рикота и филенца аншоа.
Продукти
- 100 г ориз арборио
- 400 мл вода
- ½ с.л. оризово или царевично нишесте
- 2 ч.л. мастило от сепия
- 500 мл слънчогледово олио
- 150 мл зехтин екстра върджин
- 500 г биволска рикота
- 100 г гуанчеле
- ботарга
- 20 г филенца аншоа
- 40 г течен мед
Начин на приготвяне:
- 1. За кошничките от ориз сипете водата и ориза в тенджера. Добавете оризовото нишесте и щипка сол. Разбъркайте, захлупете и оставете водата да заври. Варете 30 минути на слаб огън, докато оризът се разкашка.
- 2. Добавете мастилото от сепия към ориза и разбъркайте добре. Пресипете ориза в блендер и пасирайте до гладкост. Разстелете сместа в тава, постлана с хартия за печене, на тънък (2-3 см), равномерен слой. Изсушете сместа в предварително загрята на 85 градуса фурна за 1 – 1 ½ ч.
- 3. Сипете олиото в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Начупете на големи парчета изсушения ориз и пържете по 1-2 парчета в олиото, докато изчезнат балончетата около тях.
- 4. За крема от рикота разбъркайте рикотата с помощта на шпатула. Овкусете със сол и черен пипер и добавете тънка струйка зехтин. Разбъркайте до хомогенност и пресипете в пош.
- 5. Шприцовайте няколко точки от крема с рикота върху дъска за сервиране. Върху всяка точка поставете по една кошничка от ориз и мастило. Напълнете всяка кошничка с крем от рикота. Гарнирайте с филенца аншоа, фино настъргана ботарга, тънки слайсове гуанчеле и листенца босилек. Поръсете със сол, черен пипер и тънка струйка мед.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми
Рецепти Къртис Стоун
Ризото топки