Шоколадов флан
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Приготвянето на този шоколадов флан изисква по-сериозни кулинарни умения. Основата на флана е от бутер тесто, а пълнежът е шоколадов сладкарски крем. Предизвикателството наистина си заслужава!
Продукти
- За бутер тестото:
- 170 г безсолно масло
- 175 г брашно
- ¼ ч.л. сол
- 60-70 мл вода
- брашно
- За пълнежа:
- 2 яйца
- 75 г захар
- 35 г царевично нишесте
- 250 мл течна сметана
- 250 мл прясно мляко
- 75 г шоколад (57% какао)
Начин на приготвяне:
- 1. Настържете студеното масло в купа. Добавете брашното и солта. Малко по малко добавете водата, като разбърквате с ръка, докато се образува тесто, в което все още си личат маслени бучици.
- 2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма (35х20 см). Сгънете 1/3 от тестото от долната част нагоре, след това прегънете и горната част. Завъртете тестото на 90 градуса и разточете отново в правоъгълна форма. Сгънете по описания начин тестото и завъртете отново на 90 градуса. Разточете и сгънете тестото по един и същи начин общо 4 пъти. Последният път увийте сгънатото тесто в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
- 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете с дебелина 3 мм. С помощта на купа изрежете кръг с диаметър 26 см. Надупчете целия кръг с вилица. Прехвърлете тестото в ринг (диаметър 16 см, височина 4 см), поставен в тава и го напаснете добре по дъното и стените. Оставете излишното тесто по краищата. Върху тестото на дъното поставете лист предварително намачкана хартия за печене, а върху нея изсипете слой оризови или бобени зърна. Печете тестото на сляпо в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 40 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 35 минути. Оставете основата от тесто да изстине.
- 4. За пълнежа разбъркайте в купа царевичното нишесте и захарта. Добавете яйцата и сметаната и разбъркайте. Сипете прясното мляко в тенджерка и го оставете да кипне. Добавете горещото мляко към сместа с яйца, при непрекъснато и енергично разбъркване. Пресипете цялата смес в тенджерката и я върнете върху котлона. Гответе докато кремът се сгъсти, като разбърквате непрекъснато.
- 5. Начупете шоколада в купа и го залейте с горещия крем. Разбъркайте докато той се разтопи напълно. Поставете прозрачно фолио върху пълнежа и поставете в хладилник.
- 6. Изрежете излишното тесто по краищата на ринга с помощта на назъбен нож. Изсипете пълнежа върху основата. Печете флана в предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) 10-15 минути. След изваждане оставете флана да изстине напълно, след това го охладете в хладилник.
- 7. Нарежете шоколадовия флан на триъгълни парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди