За да стане вкусна салтимбоката, телешкото месо трябва добре да се изтъни. След това то се увива в слайс прошуто и се панира в смес от брашно, газирана вода и бакпулвер. Поднася се с панирани листа салвия.

Продукти

  • 6 слайса прошуто
  • 4 х 200 г телешки шницели
  • 15 листа салвия
  • 150 г брашно
  • 2 ½ с.л. зехтин екстра върджин
  • 25 г масло
  • 150 мл бяло сухо вино
  • 1 скилидка чесън
  • хляб, резени лимон
  • За панираните листа салвия:
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • ½ с.л. бакпулвер
  • 150 мл студена газирана вода
  • зехтин за пържене
  • 12 листа салвия

Начин на приготвяне:

  • 1. Начукайте телешките шницели, така че да станат много тънки. Нарежете всеки шницел на 3 парчета. Оразмерете слайсовете прошуто според парчетата месо и поставете по едно парче прошуто върху всяко парче месо. Поставете и по 1 листо салвия. Прегънете долната част на месото навътре, да покрие 1/3 от площта му.
  • 2. Разтопете маслото в тиган и добавете зехтина. Пуснете 2-3 листа салвия и смачкана скилидка чесън за аромат. Оваляйте много добре месото от двете страни в брашно и изтръскайте излишното. Пържете месото 3-4 минути, след това обърнете и пържете още 1-2 минути. Налейте бялото вино, поръсете със сол и гответе още 1-2 минути. Готовите парчета месо поставете в чиния и полейте с малко от мазнината от пърженето.
  • 3. За панировката смесете в купа брашното и бакпулвера. Добавете газираната вода на струйка, като разбърквате. Щом се получи гладка и хомогенна смес, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.
  • 4. Загрейте зехтина за пържене в дълбок тиган. Потапяйте всяко листо салвия в панировката и пържете до златисто от двете страни. Извадете върху кухненска хартия.

Свързани рецепти

Виж всички