Португалски тартове с кайсии
Рецепта от: Мери Бери
Португалският десерт "Pastel de nata" е любим по цял свят и особено в Англия. Пробвайте този лесен вариант за приготвянето му у дома, с допълнение от кайсии.
Продукти
- 250 мл прясно мляко
- 100 мл пълномаслена течна сметана
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- 115 г захар
- 4 ч.л. царевично нишесте
- 320 г бутер тесто
- 200 г кайсии от компот
- 15 г кафява захар
- 3 с.л. конфитюр от кайсии
- масло
- брашно
Начин на приготвяне:
- 1. За крема сипете прясното мляко, сметаната и ваниловия екстракт в тенджерка и ги загрейте на умерен огън, без да завират.
- 2. В купа разбийте яйцето и жълтъците със 115 г захар и 4 ч.л. царевично нишесте. Пресипете сместа в тенджерката и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Това ще отнеме 10-15 минути. Пресипете крема в стъклена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го охладете в хладилник.
- 3. Разточете тестото върху поръсен с брашно плот достатъчно тънко, за да може да изрежете 5 кръгчета с диаметър 10 см. Изрежете кръгчета от тестото с помощта на ринг. Разточете останалото тесто по същия начин и изрежете още 5 кръгчета.
- 4. Поставете всяко кръгче тесто в гнездо на форма за мъфини и хубаво го притиснете по дъното и стените. Продупчете тестото с вилица на няколко места. Напълнете всяко гнездо с крем, до 2/3 от обема. Подредете по 3 резена обелена кайсия. Поръсете с щипка кафява захар. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути.
- 5. Загрейте конифтюра от кайсии за кратко. С помощта на четка намажете всеки тарт с конфитюр отгоре, за блясък.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Мери Бери
Бърз пай с ябълки и круши
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара