Португалският десерт "Pastel de nata" е любим по цял свят и особено в Англия. Пробвайте този лесен вариант за приготвянето му у дома, с допълнение от кайсии.

Продукти

  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 115 г захар
  • 4 ч.л. царевично нишесте
  • 320 г бутер тесто
  • 200 г кайсии от компот
  • 15 г кафява захар
  • 3 с.л. конфитюр от кайсии
  • масло
  • брашно

Начин на приготвяне:

  • 1. За крема сипете прясното мляко, сметаната и ваниловия екстракт в тенджерка и ги загрейте на умерен огън, без да завират.
  • 2. В купа разбийте яйцето и жълтъците със 115 г захар и 4 ч.л. царевично нишесте. Пресипете сместа в тенджерката и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Това ще отнеме 10-15 минути. Пресипете крема в стъклена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го охладете в хладилник.
  • 3. Разточете тестото върху поръсен с брашно плот достатъчно тънко, за да може да изрежете 5 кръгчета с диаметър 10 см. Изрежете кръгчета от тестото с помощта на ринг. Разточете останалото тесто по същия начин и изрежете още 5 кръгчета.
  • 4. Поставете всяко кръгче тесто в гнездо на форма за мъфини и хубаво го притиснете по дъното и стените. Продупчете тестото с вилица на няколко места. Напълнете всяко гнездо с крем, до 2/3 от обема. Подредете по 3 резена обелена кайсия. Поръсете с щипка кафява захар. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути.
  • 5. Загрейте конифтюра от кайсии за кратко. С помощта на четка намажете всеки тарт с конфитюр отгоре, за блясък.

Свързани рецепти

Виж всички