Тарт със сливи
Рецепта от: Нина Бабич
Основа от маслено тесто, пълнеж от бадемов крем и сливи и глазура от захар и дюлева ракия. Неустоимо вкусен сладкиш!
Продукти
- 1 кг пресни сливи
- 300 г конфитюр от сливи
- За тестото:
- 112 г краве масло (82% масленост)
- 0,94 г морска сол
- 75 г пудра захар
- 26 г бадемово брашно
- 5 г ванилов екстракт
- 1 яйце
- 210 г пресято брашно
- За бадемовия крем:
- 250 г краве масло
- 250 г захар
- 5 яйца
- 65 г брашно
- 190 г смлени бадеми
- настъргана кора от 1 портокал
- За дюлевата глазура:
- 300 г пудра захар
- 30 мл дюлева ракия
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото поставете широката бъркалка на миксера и омесете маслото и солта. Не прекалявайте, за да не вкарате прекалено много въздух в сместа. Бъркайте не повече от минута.
- 2. Оберете от стените на съда маслото и добавете пудрата захар. Разбърквайте на ниска скорост и отново с шпатула оберете сместа от стените на купата.
- 3. Добавете бадемовото брашно и ваниловия екстракт, отново разбъркайте на ниска скорост, колкото съставките да се съединят.
- 4. После постепенно добавете леко разбитите яйца на 2-3 пъти, както и една четвърт от общото количество брашно. Бъркайте на ниска скорост, докато съставките се съединят добре. Спрете миксера, оберете сместа от стените и я съберете на дъното на съда.
- 5. Постепенно добавете останалото брашно и бъркайте, докато не се съединят. Запомнете, че не трябва да бъркате прекалено дълго и винаги да е на най-ниската скорост. Тестото трябва да бъде меко на пипане, но не лепкаво.
- 6. Оберете с шпатула цялото тесто от съда, оформете го на правоъгълник с дебелина около 1-1,5 см. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника поне за 2 или 3 часа, а най-добре – за цяла нощ.
- 7. Разточете тестото на кора с дебелина около 4-5 мм между два листа хартия за печене. Прехвърлете го във формата за тарт с диаметър 28 см. Между тестото и стените на формата не бива да остава въздух, тестото трябва за прилепне плътно към стените.
- 8. С вилица хубаво го набодете. Поставете формата с тестото за 15 минути в хладилник.
- 9. Загрейте фурната на 160 градуса. Печете кората за тарта около 15-18 минути, покрит с хартия за печене и засипан с ориз (сляпо печене). Оставете хубаво да се охлади.
- 10. Щедро намажете охладената основа на тарта със сладко от сливи до самия край. Оставете отново в хладилника.
- 11. През това време направете бадемовия крем. Смесете маслото и захарта, трябва да получите кремообразна и светла текстура. Добавете яйцата, едно по едно при непрекъснато бъркане. Сипете брашното, смлените бадеми и кората от портокала, бъркайте, докато не се поемат хубаво от сместа. Нанесете с лъжица бадемовия крем върху сладкото, като запълните формата почти до ръба. Върнете в хладилника за 30 минути, хубаво да стегне.
- 12. През това време направете дюлевата глазура. Смесете малко вода с пудрата захар, после добавете дюлевата ракия. Разбъркайте малко, докато не получите смес, която може да се размазва, но да не е гъста. Покрийте купата и оставете настрани.
- 13. Загрейте фурната на 175 градуса. Нарежете сливите на парчета и извадете костилките. Подредете ги върху тарта, близко една до друга, но без да се застъпват. Печете около 18-20 минути. Докато се охлажда във формата, напръскайте тарта с дюлева ракия. След като се охлади, внимателно извадете тарта от формата и нанесете дюлевата глазура. Оставете хубаво да стегне и да се охлади.
- *Печете във фурна без вентилатор.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Марта Стюарт
Кифлички със сушени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара
Рецепти Марта Стюарт
Тарт с малини и ягоди