Този банофи пай е сглобен в индивидуални бурканчета. Повечето от елементите на пайчетата могат да бъдат приготвени до три дни предварително и да бъдат сглобени няколко часа преди сервиране.

Продукти

  • 1 ч.л. пълномаслена течна сметана
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 4 големи жълтъка
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 3 с.л. безсолно масло
  • За основата:
  • 120 г бисквити Грахам
  • 4 с.л. безсолно масло
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • За тофи соса:
  • 2 ч.ч. захар
  • 2/3 ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 115 г масло
  • 1 ч.л. морска сол
  • За крема маскарпоне:
  • 1 ч.ч. маскарпоне (студено)
  • 1 ½ ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • ¼ ч.ч. пудра захар
  • 2 банана

Начин на приготвяне:

  • 1. За сладкарския крем сипете сметаната, прясното мляко и остърганата вътрешност на шушулката ванилия (пуснете и самите шушулки) в тенджерка и ги оставете съвсем леко да заврат. В купа разбийте жълтъците със захарта и щипка сол, докато сместа стане бледожълта, това ще отнеме около 3 минути. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Добавете горещата смес при жълтъците, при непрекъснато разбъркване, а след това пресипете цялата смес в тенджерката. Гответе 3 минути, докато се появят балончета по повърхността. Дръпнете крема от котлона и добавете маслото. Разбъркайте докато се разтопи.
  • 2. Прецедете крема през фина цедка, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине, след това го охладете за 2 часа в хладилник.
  • 3. В кухненски робот или блендер смелете фино бисквитите. Към тях добавете разтопеното масло, 2 с.л. захар и щипка сол. Разбъркайте добре и разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете трохите на 160 градуса 10-12 минути. След това ги оставете да изстинат.
  • 4. За тофи соса сипете захарта с щипка сол в касерола и я оставете да се разтопи и да потъмнее. Добавете сметаната. Разбъркайте. Добавете маслото, нарязано на кубчета и разбъркайте докато се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
  • 5. За крема от маскарпоне разбъркайте студеното маскарпоне с пудрата захар и течната сметана.
  • 6. На дъното на стъклени бурканчета сипете 1-2 с.л. от бисквитените трохи. Върху тях сипете 1-2 с.л. тофи сос, след това сипете сладкарски крем. Върху него подредете кубчета банан и отново сипете сладкарски крем. Потупайте или тръснете леко бурканчетата, за да се наместят слоевете. След това продължете подредбата с кубчета банан, 2 с.л. крем маскарпоне и завършете с тофи сос.

Свързани рецепти

Виж всички