Индивидуални пайчета Банофи
Рецепта от: Къртис Стоун
Този банофи пай е сглобен в индивидуални бурканчета. Повечето от елементите на пайчетата могат да бъдат приготвени до три дни предварително и да бъдат сглобени няколко часа преди сервиране.
Продукти
- 1 ч.л. пълномаслена течна сметана
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 шушулка ванилия
- 1/3 ч.ч. захар
- 4 големи жълтъка
- 2 с.л. царевично нишесте
- 3 с.л. безсолно масло
- За основата:
- 120 г бисквити Грахам
- 4 с.л. безсолно масло
- 2 с.л. захар
- щипка сол
- За тофи соса:
- 2 ч.ч. захар
- 2/3 ч.ч. пълномаслена течна сметана
- 115 г масло
- 1 ч.л. морска сол
- За крема маскарпоне:
- 1 ч.ч. маскарпоне (студено)
- 1 ½ ч.ч. пълномаслена течна сметана
- ¼ ч.ч. пудра захар
- 2 банана
Начин на приготвяне:
- 1. За сладкарския крем сипете сметаната, прясното мляко и остърганата вътрешност на шушулката ванилия (пуснете и самите шушулки) в тенджерка и ги оставете съвсем леко да заврат. В купа разбийте жълтъците със захарта и щипка сол, докато сместа стане бледожълта, това ще отнеме около 3 минути. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Добавете горещата смес при жълтъците, при непрекъснато разбъркване, а след това пресипете цялата смес в тенджерката. Гответе 3 минути, докато се появят балончета по повърхността. Дръпнете крема от котлона и добавете маслото. Разбъркайте докато се разтопи.
- 2. Прецедете крема през фина цедка, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине, след това го охладете за 2 часа в хладилник.
- 3. В кухненски робот или блендер смелете фино бисквитите. Към тях добавете разтопеното масло, 2 с.л. захар и щипка сол. Разбъркайте добре и разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете трохите на 160 градуса 10-12 минути. След това ги оставете да изстинат.
- 4. За тофи соса сипете захарта с щипка сол в касерола и я оставете да се разтопи и да потъмнее. Добавете сметаната. Разбъркайте. Добавете маслото, нарязано на кубчета и разбъркайте докато се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
- 5. За крема от маскарпоне разбъркайте студеното маскарпоне с пудрата захар и течната сметана.
- 6. На дъното на стъклени бурканчета сипете 1-2 с.л. от бисквитените трохи. Върху тях сипете 1-2 с.л. тофи сос, след това сипете сладкарски крем. Върху него подредете кубчета банан и отново сипете сладкарски крем. Потупайте или тръснете леко бурканчетата, за да се наместят слоевете. След това продължете подредбата с кубчета банан, 2 с.л. крем маскарпоне и завършете с тофи сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Мери Бери
Португалски тартове с кайсии
Рецепти Мери Бери
Бърз пай с ябълки и круши
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара