Тарт с желирани плодове
Рецепта от: Стоян и Лора
Този тарт е лесен за приготвяне и много ефектен. Основата е от маслено тесто, което се пече "на сляпо". Върху него се разпределя млечен крем, а отгоре се редят плодове., коите се заливат с желатин.
Продукти
- За основата:
- 250 г брашно
- 150 г студено краве масло
- 70 г захар
- 40 г филирани бадеми
- 2 жълтъка
- За крема:
- 1 пакетче пудинг за чийзкейк с бял шоколад
- 400 мл прясно мляко
- 80 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 100 мл сладкарска сметана
- За топинга:
- 4 половинки праскови от компот
- 250 мл сок от компота +2-3 с.л.
- 1–2 шепи пресни ягоди
- пресни боровинки и касис на вкус
- 1/2 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
- 1. Смелете брашното и студените кубчета масло в блендер, трябва да се получат трохи. Прибавете захарта, смлените в чопър бадеми, жълтъците и отново смелете. Завийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник поне за час.
- 2. Разточете тестото и го сложете във форма за тарт с диаметър 26 см. Трябва да покрива стените. Покрийте го с лист хартия за печене и сипете едра сол. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
- 3. Махнете хартията със солта, надупчете с вилица и допечете за 5–10 минути, оставете да се охлади.
- 4. За крема разбъркайте захарта със съдържанието на пакетчето пудинг и бурбонската ванилова захар. Добавете на тънка струйка млякото и разбъркайте. Кипнете за 3 минути и разбъркайте до сгъстяване. Охладете.
- 5. Разбийте сметаната. Разбийте и крема и след това разбъркайте със сметаната. Разпределете крема върху основата.
- 6. Извадете прасковите от компота. Нарежете 4-5 от тях на красиви парчета и подредете върху крема. Поръсете с пресните плодове.
- 7. Накиснете желатина в 2–3 с.л. сок от компота. Загрейте на водна баня, докато се разтопи желатинът. Добавете към 250 мл от сок от компот, като бъркате постоянно.
- 8. Залейте плодовете и приберете в хладилник. Когато желатинът стегне, може да сервирате.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Мери Бери
Португалски тартове с кайсии
Рецепти Мери Бери
Бърз пай с ябълки и круши
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Уорън Мендес
Шоколадов тарт
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз