Този тарт е лесен за приготвяне и много ефектен. Основата е от маслено тесто, което се пече "на сляпо". Върху него се разпределя млечен крем, а отгоре се редят плодове., коите се заливат с желатин.

Продукти

  • За основата:
  • 250 г брашно
  • 150 г студено краве масло
  • 70 г захар
  • 40 г филирани бадеми
  • 2 жълтъка
  • За крема:
  • 1 пакетче пудинг за чийзкейк с бял шоколад
  • 400 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 100 мл сладкарска сметана
  • За топинга:
  • 4 половинки праскови от компот
  • 250 мл сок от компота +2-3 с.л.
  • 1–2 шепи пресни ягоди
  • пресни боровинки и касис на вкус
  • 1/2 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

  • 1. Смелете брашното и студените кубчета масло в блендер, трябва да се получат трохи. Прибавете захарта, смлените в чопър бадеми, жълтъците и отново смелете. Завийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник поне за час.
  • 2. Разточете тестото и го сложете във форма за тарт с диаметър 26 см. Трябва да покрива стените. Покрийте го с лист хартия за печене и сипете едра сол. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
  • 3. Махнете хартията със солта, надупчете с вилица и допечете за 5–10 минути, оставете да се охлади.
  • 4. За крема разбъркайте захарта със съдържанието на пакетчето пудинг и бурбонската ванилова захар. Добавете на тънка струйка млякото и разбъркайте. Кипнете за 3 минути и разбъркайте до сгъстяване. Охладете.
  • 5. Разбийте сметаната. Разбийте и крема и след това разбъркайте със сметаната. Разпределете крема върху основата.
  • 6. Извадете прасковите от компота. Нарежете 4-5 от тях на красиви парчета и подредете върху крема. Поръсете с пресните плодове.
  • 7. Накиснете желатина в 2–3 с.л. сок от компота. Загрейте на водна баня, докато се разтопи желатинът. Добавете към 250 мл от сок от компот, като бъркате постоянно.
  • 8. Залейте плодовете и приберете в хладилник. Когато желатинът стегне, може да сервирате.

Свързани рецепти

Виж всички