Нормандски ябълков пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тестото за този пай е маслено. След като върху него се наредят резените ябълки, паят се изпича. След това се намазва с желирана глазура.
Продукти
- За тестото:
- 260 г брашно
- щипка сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 120 г пудра захар
- 160 г меко масло
- 0.5 яйце
- 1 лимон, настъргана кора
- За пълнежа:
- 3 ябълки "Йонаголд" или "Златна пармена"
- 50 г кристална захар
- За желираната глазура:
- 2 листа желатин
- 170 мл калвадос
- 50 г захар
- 140 г конфитюр от кайсии
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното на плота и го посолете. Направете кладенче в него и сипете останалите продукти вътре. Постепенно омесете гладко и меко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
- 2. Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги със захар.
- 3. Намаслете добре дъното и стените на форма за пай с къдрави стени. Разточете леко тестото и го разстелете с ръце върху дъното на формата. Отгоре подредете резените ябълка, под формата на ветрило - отвън навътре, като добре ги натискате надолу. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час.
- 4. За глазурата накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка смесете останалите продукти и ги оставете да заврат. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин. Разбъркайте и прецедете глазурата през цедка. Охладете я, като я поставите в студена водна баня.
- 5. Извадете поизстиналия пай от формата и го намажете с глазурата.
- Съвет: За деца пригответе пая вместо с калвадос с ябълков сок.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Марта Стюарт
Кифлички със сушени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара
Рецепти Марта Стюарт
Тарт с малини и ягоди