Тестото за този пай е маслено. След като върху него се наредят резените ябълки, паят се изпича. След това се намазва с желирана глазура.

Продукти

  • За тестото:
  • 260 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 120 г пудра захар
  • 160 г меко масло
  • 0.5 яйце
  • 1 лимон, настъргана кора
  • За пълнежа:
  • 3 ябълки "Йонаголд" или "Златна пармена"
  • 50 г кристална захар
  • За желираната глазура:
  • 2 листа желатин
  • 170 мл калвадос
  • 50 г захар
  • 140 г конфитюр от кайсии

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното на плота и го посолете. Направете кладенче в него и сипете останалите продукти вътре. Постепенно омесете гладко и меко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
  • 2. Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги със захар.
  • 3. Намаслете добре дъното и стените на форма за пай с къдрави стени. Разточете леко тестото и го разстелете с ръце върху дъното на формата. Отгоре подредете резените ябълка, под формата на ветрило - отвън навътре, като добре ги натискате надолу. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час.
  • 4. За глазурата накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка смесете останалите продукти и ги оставете да заврат. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин. Разбъркайте и прецедете глазурата през цедка. Охладете я, като я поставите в студена  водна баня.
  • 5. Извадете поизстиналия пай от формата и го намажете с глазурата.
  • Съвет: За деца пригответе пая вместо с калвадос с ябълков сок.

Свързани рецепти

Виж всички