Коледни пайчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Пълнежът за тези пайове се прави 30 дни преди Коледа и се съхранява в стъклен буркан, в хладилник. Тестото за пайчетата е маслено и се омесва и разточва на момента. За оформянето им ще Ви бъде необходима форма за мъфини.
Продукти
- За пълнежа:
- 1 портокал
- настъргана кора и сок
- 125 г кафява пудра захар
- 125 мл ром
- 125 г едри стафиди
- 125 г султански стафиди
- 125 г дребни стафиди
- 1 ябълка
- 65 г масло
- 30 г захаросани лимонови корички
- 0.5 ч.л. канела
- щипка смляно индийско орехче
- щипка млян бахар
- За тестото:
- 140 г студено масло
- 225 г брашно
- 50 г фино смлени бадеми
- 50 г захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. студена вода
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджерка сложете захарта и рома, настържете портокаловата кора, а след това изтискайте сока на портокала. Бъркайте докато захарта се разтопи. Нарежете едрите стафиди и захаросаната лимонова или портокалова кора на дребно. Щом сместа заври, дръпнете я от огъня и добавете маслото и подправките и бъркайте сместа. Обелете и нарежете ябълката на дребни кубчета. Добавете кубчетата ябълка и дребните стафиди. Върнете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти. Охладете сместа, а след това я прехвърлете сместа в стъклен буркан.
- 2. За тестото сипете на плота брашното, смлените бадеми и захарта и ги разбъркайте. Направете кладенче в сухите съставки и в него поставете жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Омесете с ръце първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 30 минути в хладилник.
- 3. Разточете тестото тънко. Изрежете 10-12 кръгчета от него, малко по-големи от гнездата на форма за мъфини. Намажете с масло гнездата на формата и поставете по едно кръгче във всяко гнездо. Напаснете хубаво тестото, без да го натискате много силно и без да има стърчащи краища. Надупчете тестото на дъното на всяко гнездо.
- 4. Омесете наново останалото тесто, разточете го и изрежете с формичка 10-12 звездички.
- 5. Напълнете всяко пайче с по 1 с.л. от пълнежа. Поставете звездичка от тесто върху пълнежа леко притиснете краищата и към стените на пайчето. Намажете пайчетата отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана. Печете коледните пайчета 25 минути на 180 градуса.
- 6. Изпечените пайчета поръсете с пудра захар докато са още топли.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Марта Стюарт
Кифлички със сушени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара
Рецепти Марта Стюарт
Тарт с малини и ягоди