Този галет е бърз и лесен за приготвяне, но в същото време достатъчно специален, за да бъде поднесен като десерт на вечеря с гости. Може да използвате и праскови или кайсии от компот. Ако използвате пресни круши, първо ги поширайте до омекване. 

Продукти

  • 75 г масло
  • 75 г захар
  • 115 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 х 400 г компот от круши
  • 150 г боровинки
  • 2-3 с.л. желе от червени боровинки

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа разбийте яйцата с мекото масло, накъсано на парченца, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията, с помощта на миксер, докато сместа стане бледо жълта.
  • 2. Намажете с масло дъното и стените на плитка форма за тарт с подвижно дъно и изсипете сместа в нея, като я разпределите равномерно. Подредете рехаво резените круши върху сместа, без да натискате. Между крушите разпределете боровинките. Печета галета в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 20-25 минути.
  • 3. Загрейте желето в касеролка и намажете с него поизстиналия галет. Поднесете парче галет с круши и боровинки с лъжица бита или заквасена сметана.

Свързани рецепти

Виж всички