Уорън Мендес

Уорън Мендес

 

Уорън Мендес е готвач, кулинарен редактор и телевизионен водещ, роден в Южна Африка, но живеещ в Сидни, Австралия. След като се обучава в кулинарната академия „Льо Кордон бльо“ в Сидни, Париж и Лондон, Уорън работи в ресторанти и кетъринг фирми. В момента той е създател на рецепти, стилист на храна и презентатор.

Уорън е израснал, заобиколен от ферми за дивеч, в разнообразната кулинарна култура на Южна Африка преди да се премести в Австралия като тийнеджър. Съвсем отрано Уорън проявява интерес към готвенето и прилага уменията си на практика. Най-ранните му спомени, свързани с готвене, са как майка му разбива смес с миксер и му дава да оближе приставките.

„Бях очарован от това как и какво готвеше майка“, споделя той. „Храната винаги е била центърът, около който се събираше семейството през уикендите. Обичахме да правим braai - традиционно южноафриканско барбекю. То е сложен процес и отнема много време, тъй като се готви на дървени въглища. Винаги съм бил заобиколен от храна и започнах да готвя още от дете, но никога не съм си мислил, че това ще ми бъде заниманието“.

В университета Уорън изучава икономика и счетоводство и в последствие му харесва да ходи с куфарче, да има хубава кола, а готвенето да е само за удоволствие. Но скоро разбира, че начинът на живот в корпоративния свят не е за него.

Затова Уорън решава да последва мечтата си, свързана с готвенето и се записва в кулинарната академия. Смята, че това да смени професионалната си сфера е най-доброто решение, което е взимал през живота си.

Кариерата му като готвач му отваря пътя освен към ресторантите и кетъринг услугите, но и към писането на рецепти, редакторската работа в кулинарни издания и участието в телевизионни предавания. Уорън е участвал в предаването „Гурме за всеки ден“, а през 2022 г. стартира собствена поредица „Кулинарните маршрути на Южна Африка“ (“Food Trail: South Africa”)

„Това, което осъзнахме по време на създаването на това предаване е, че австралицийте все още са силно привлечени от пътешествията и храната, въпреки „нашествието“ на COVID-19  в живота ни“, споделя Уорън. „Започнахме снимки на първия сезон на предаването през март 2022 г, точно когато отвориха границите. Беше невероятно да сме в Южна Африка. Хората ни премаха много радушно и ние наистина успяхме да покажем кулинарната култура на страната във всички нейни аспекти. Южна Африка е близка страна за австралицийте, но всъщност никой не познава храната там“.