Основата за този пай е от точени кори, намазани с масло и подредени една върху друга. А пълнежът е от разварен ориз в прясно мляко, захар и яйца. Паят се сервира охладен, след като се изпече.

Продукти

  • 5 листа точени кори
  • 60 г краве масло
  • 250 г бисерен ориз
  • 1,5 л прясно мляко
  • 250 г захар
  • 6 яйца
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Кипнете 500 мл вода с щипка сол, добавете ориза. Гответе, докато оризът абсорбира водата.
  • 2. Кипнете млякото със захарта. Добавете ориза. Гответе на слаб огън 10–15 минути и оставете леко да се охлади.
  • 3. Разбийте яйцата. Добавете малко от ориза към тях, за да се темперират и след това разбъркайте с целия ориз. Добавете ваниловата захар и разбъркайте.
  • 4. Разтопете маслото. Намажете с него точените кори и ги сложете една върху друга. Останалото разтопено масло сипете в оризовата смес и разбъркайте.
  • 5. Поставете корите в правоъгълна тава, трябва да покрият и стените. Изсипете оризовата смес в тавата върху корите и печете на 180 градуса за около 40 минути.
  • 6. Охладете много добре, нарежете и сервирайте.
  • Съвет:
  • Може да гарнирате с някакво сладко по избор или да поръсите с канелена захар.

Свързани рецепти

Виж всички