Портокалов кейк със зехтин
Рецепта от: Стоян и Лора
Този сладкиш се приготвя без брашно, със смлени бадеми, пасирани портокали и зехтин. Сладкишът се залива с горещ захарен сироп.
Продукти
- 4 яйца
- 150 г захар
- 250 г филирани бадеми
- 2 портокала
- 100 мл студено пресован зехтин
- 2 ч.л. бакпулвер
- За сиропа:
- 150 г захар
- 2 портокала
- 1 бр. звездовиден анасон
- 2 с.л. портокалов ликьор
Начин на приготвяне:
- 1. Настържете кората на портокалите. След това ги обелете и пюрирайте месестата част. Прибавете настърганите кори. Трябва да имате 200 мл пасирани портокали.
- 2. Смелете бадемите в блендер и ги смесете с бакпулвера.
- 3. Разбийте яйцата със захарта и зехтина с миксер до побеляване. Добавете пюрираните плодове и сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула до хомогенизиране.
- 4. Изсипете във форма с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлана с пергаментова хартия. Печете в загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути. Извадете и оставете да се охлади.
- 5. За сиропа изсипете в касерола сока от портокалите, 150 мл вода, захарта и анасона. Гответе на умерен огън до получаването на сироп. Дръпнете от котлона и прибавете ликьора. Залейте кейка с горещия сироп.
- *Печете във фурна с включен вентилатор.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж