Този сладкиш се приготвя без брашно, със смлени бадеми, пасирани портокали и зехтин. Сладкишът се залива с горещ захарен сироп.

Продукти

  • 4 яйца
  • 150 г захар
  • 250 г филирани бадеми
  • 2 портокала
  • 100 мл студено пресован зехтин
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • За сиропа:
  • 150 г захар
  • 2 портокала
  • 1 бр. звездовиден анасон
  • 2 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

  • 1. Настържете кората на портокалите. След това ги обелете и пюрирайте месестата част. Прибавете настърганите кори. Трябва да имате 200 мл пасирани портокали.
  • 2. Смелете бадемите в блендер и ги смесете с бакпулвера.
  • 3. Разбийте яйцата със захарта и зехтина с миксер до побеляване. Добавете пюрираните плодове и сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула до хомогенизиране.
  • 4. Изсипете във форма с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлана с пергаментова хартия. Печете в загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути. Извадете и оставете да се охлади.
  • 5. За сиропа изсипете в касерола сока от портокалите, 150 мл вода, захарта и анасона. Гответе на умерен огън до получаването на сироп. Дръпнете от котлона и прибавете ликьора. Залейте кейка с горещия сироп.
  • *Печете във фурна с включен вентилатор.

Свързани рецепти

Виж всички