Агнешкото е идеалното месо за приготвяне на барбекю. Мариновано със сухи подправки, то се изпича бързо. Сервира се с бърз плосък хляб, зеленчуци от туршия и сос с кисело мляко и мента.

Продукти

  • 800 г агнешки гръб (с кост)
  • 15 г розмарин
  • 20 г мента
  • зехтин
  • За маринатата:
  • 50 г фина сол
  • 1 с.л. счукани зърна черен пипер
  • 4 г пушен червен пипер
  • 10 г сушена мента
  • 20 г чесън на прах
  • 15 г смляна канела
  • 9 г смлян кимион
  • ½ ч.л. смлян карамфил
  • За хляба:
  • 300 г брашно с набухвател
  • 300 г кисело мляко
  • 1 с.л. зехтин
  • щипка сол
  • За сервиране:
  • 400 г кисело мляко
  • 1 буркан туршия от различни зеленчуци
  • листа мента
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.
  • 2. Обезкостете месото. В мазнината от горната страна на всяко парче месо направете повърхностни разрези в двете посоки, под диагонал, да се образува решетка. Поръсете с нарязани листа мента и розмарин, и със зехтин. Втрийте хубаво в месото и оставете настрани.
  • 3. За сухата марината смелете фино в малка мелачка или счукайте в хаванче подправките. Втрийте сместа в месото добре и оставете настрани за 10 минути.
  • 4. За хляба в купа смесете брашното със зехтина и солта. Разбъркайте и добавете киселото мляко. Омесете с пръсти. Щом се образува тесто, извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете. Ако трябва добавете още малко брашно. Оформете тестото на топка и разрежете на 4 равни части. Оформете всяка част на гладка топка и поставете в чиния. Покрийте с влажна кърпа и оставете настрани за 10-15 минути.
  • 5. Поставете месото върху скарата с кожата надолу и печете по 6-8 минути от всяка страна. След това оставете месото да почине 15-20 минути.
  • 6. Нарежете листата мента и ги добавете към киселото мляко. Разбъркайте добре. В купа сипете зеленчуците от туршия.
  • 7. Разточете всяка топка тесто на кръгли питки, с дебелина 3 мм. Поръсете със зехтин всяка и поставете върху скарата. Печете от двете страни, докато се образуват балончета и резки. Увийте ги в кърпа, за да ги запазите топли.

Свързани рецепти

Виж всички