Печено агнешко с плосък хляб, кисело мляко и туршия
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Агнешкото е идеалното месо за приготвяне на барбекю. Мариновано със сухи подправки, то се изпича бързо. Сервира се с бърз плосък хляб, зеленчуци от туршия и сос с кисело мляко и мента.
Продукти
- 800 г агнешки гръб (с кост)
- 15 г розмарин
- 20 г мента
- зехтин
- За маринатата:
- 50 г фина сол
- 1 с.л. счукани зърна черен пипер
- 4 г пушен червен пипер
- 10 г сушена мента
- 20 г чесън на прах
- 15 г смляна канела
- 9 г смлян кимион
- ½ ч.л. смлян карамфил
- За хляба:
- 300 г брашно с набухвател
- 300 г кисело мляко
- 1 с.л. зехтин
- щипка сол
- За сервиране:
- 400 г кисело мляко
- 1 буркан туршия от различни зеленчуци
- листа мента
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.
- 2. Обезкостете месото. В мазнината от горната страна на всяко парче месо направете повърхностни разрези в двете посоки, под диагонал, да се образува решетка. Поръсете с нарязани листа мента и розмарин, и със зехтин. Втрийте хубаво в месото и оставете настрани.
- 3. За сухата марината смелете фино в малка мелачка или счукайте в хаванче подправките. Втрийте сместа в месото добре и оставете настрани за 10 минути.
- 4. За хляба в купа смесете брашното със зехтина и солта. Разбъркайте и добавете киселото мляко. Омесете с пръсти. Щом се образува тесто, извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете. Ако трябва добавете още малко брашно. Оформете тестото на топка и разрежете на 4 равни части. Оформете всяка част на гладка топка и поставете в чиния. Покрийте с влажна кърпа и оставете настрани за 10-15 минути.
- 5. Поставете месото върху скарата с кожата надолу и печете по 6-8 минути от всяка страна. След това оставете месото да почине 15-20 минути.
- 6. Нарежете листата мента и ги добавете към киселото мляко. Разбъркайте добре. В купа сипете зеленчуците от туршия.
- 7. Разточете всяка топка тесто на кръгли питки, с дебелина 3 мм. Поръсете със зехтин всяка и поставете върху скарата. Печете от двете страни, докато се образуват балончета и резки. Увийте ги в кърпа, за да ги запазите топли.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Давид Скоко
Агнешки котлети с огретен от резене
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока