Това е лесна и бърза рецепта за приготвяне на филе от сьомга със зеленчуци на тиган. Рибата допълнително се поръсва със свежа салца верде от пресни подправки.

Продукти

  • За салца Верде:
  • ½ ч.ч. зехтин екстра върджин
  • ½ ч.ч. листа босилек
  • ¼ ч.ч. листа магданоз и естрагон
  • 2 с.л. нарязан див лук
  • 2 с.л. каперси
  • 2 с.л. нарязан на ситно лук шалот
  • 2 ч.л. листа розмарин
  • 1 лимон, настъргана кора и 1 с.л. сок
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 малки глави фенел
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 лимон
  • 2х150 г филета сьомга (с кожа)
  • 3 с.л. масло
  • 1 с.л. каперси

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте главите фенел и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1.5 см, като остраните най-долната, твърдата част. Почистеният пресен лук разрежете по дължина, на две.
  • 2. Загрейте 2 с.л. зехтин в грил-тиган и подредете легнали кръгчетата фенел, пресния лук и разрязания наполовина лимон. Поръсете със сол и черен пипер. Гответе по 3 минути от всяка страна.
  • 3. Подсушете филетата сьомга и направете повърхностни разрези по дължина в кожата на рибата. Поставете филетата в студен тиган върху котлона, с кожата надолу. Увеличете силата на огъня и поръсете със сол. Гответе 3 минути и обърнете филетата. Добавете маслото и щом то се разтопи, започнете да поливате рибата. Добавете и каперсите и гответе още 2 минути.
  • 4. За салца Верде в блендер сипете нарязания лук, листата пресни подправки, каперсите, фино настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер и зехтин. Пасирайте до гладкост.
  • 5. Прехвърлете рибата при зеленчуците или прехвърлете всичко в голяма чиния за сервиране. Поръсете със Салца Верде.

Свързани рецепти

Виж всички