Приготвени на скара - пълнената скумрия с лимон и копър и пресните картофи с пресни подправки се превръщат в ястие, което наистина ще запомните!

Продукти

  • 400 г пресни картофи
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. прясна мащерка
  • 1 с.л. пресен розмарин
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 цели скумрии
  • 1 лимон
  • 30 г фенел, зелените стръкове
  • 20 г връхчета копър
  • 2 с.л. нарязан копър
  • 2 с.л. каперси
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата. Изчакайте да се образува жарава.
  • 2.Почистете картофите и разрежете на половинки по-големите от тях. Постелете няколко листа алуминиево фолио един върху друг, под формата на кръст. По средата сложете картофите и ги поръсете със сол, черен пипер, мащерка, розмарин и зехтин. Увийте картофите в плосък пакет.
  • 3. Поставете картофите в жаравата, като трябва да има въглени и върху пакета. Печете 20 минути и проверете готовността им като прободете с нож.
  • 4. Предварително почистените от вътрешности скумрии подредете легнали и ги напълнете с тънки кръгчета лимон, стръкове фенел и копър. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин. Подредете ги по две, с коремчетата едно към друго, а главите в противоположни посоки, за да се задържи пълнежа. Поставете рибите в скара за риба върху огъня. Печете по 4-5 минути от всяка страна.
  • 5. Отворете пакета с печени картофи и ги поръсете с каперси и още копър. Поднесете с топла печена скумрия.

Свързани рецепти

Виж всички