Върху филетата скумрия се разстила смес от хлебни трохи, босилек, кимион и зехтин. Рулата се пекат в доматен сос за кратко. Поднасят се поръсени с гремолата.

Продукти

  • 4 скумрии
  • 20 мл зехтин
  • сол на вкус
  • За плънката:
  • 2 филии бял хляб
  • 2 стръка босилек
  • 0.5 ч.л. смлян кимион
  • 20 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 дафинов лист
  • 150 г зелени маслини без костилки
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. къри на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гремолатата:
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 4 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги в тиган със загрят зехтин, посолете. Когато омекнат, добавете кърито, налейте доматите, прибавете дафиновия лист, захар и черен пипер и гответе 15 минути на слаб огън. Накрая добавете и маслините.
  • 2. Филетирайте рибата и я почистете внимателно от костите. 
  • 3. За плънката сложете в блендер хляба, листата босилек, кимиона, зехтин, сол и черен пипер и ги смелете, за да се получат трохи. 
  • 4. Разпределете трохите върху рибните филета, завийте рула и ги фиксирайте с клечки за зъби. 
  • 5. Прехвърлете готовия сос в пекач "Лукс", сложете рулата в соса, полейте ги с малко зехтин и ги посолете. 
  • 6. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и изпечете ястието за 15-20 минути. 
  • 7. За гремолатата настържете кората на портокала и лимона и ги разбъркайте с накълцаните чесън и магданоз. 
  • 8. Поръсете готовото ястие с гремолатата и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички