Предлагаме ви едно вкусно и засищащо ястие от бългаарската кухня. Филетата скумрия се пекат, а бобът се задушава с бекон и зеленчуци. Идеалната подправка и за боба, и за рибата е девисилът.

 

Продукти

  • 2 скумрии (по 300 г)
  • 200 г бял боб от буркан
  • 200 г сурово-пушен бекон
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 зелена чушка
  • 1/2 червена чушка
  • 1/2 връзка девесил
  • 50 г краве масло
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Филетирайте скумрията и почистете от всички костици.
  • 2. Намажете филетата със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер. Изпечете ги на плоча до златисто.
  • 3. Наситнете лука, чесъна и чушките.
  • 4. Бекона нарежете на кубчета, сложете в студен съд и включете котлона. Щом пусне мазнината си и започне да се пържи, добавете нарязаните зеленчуци.
  • 5. Когато и те се запържат, сипете отцедения боб и поръсете половината от нарязания девесил. Гответе около 5 минути, дръпнете от огъня и добавете маслото.
  • 6. Поднесете скумрията върху канапе от боб и поръсете с останалия девесил.

Свързани рецепти

Виж всички