Сьомгата е подходяща риба за приготвяне на скара. Тази рецепта представя два начина за приготвянето и върху открит огън - върху легло от портокали и нанизана на шишчета. Поднася се със салца от каперси и пресни подправки.

Продукти

  • За първия начин:
  • 2 бр. филе сьомга (без кожа)
  • 2 портокала
  • 2 лимона
  • За втория начин:
  • 2 бр. филе сьомга (без кожа)
  • 1 клонка чери домати (около 200 г)
  • За салцата:
  • 3 с.л. каперси
  • 3 с.л. вода от маринатата на каперсите
  • шепа копър
  • шепа магданоз
  • 1 лимон, сок
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. За сьомгата по първия начин поръсете парчетата сьомга със сол и черен пипер. Нарежете на кръгчета портокалите и лимоните.
  • 2. Подредете кръгчетата портокал и лимон върху скарата, застъпени едно върху друго, върху зоната с индиректна топлина на барбекюто. Върху леглото от цитруси поставете филетата сьомга. До тях поставете клонката с чери домати. Затворете капака и печете 8-12 минути.
  • 3. За втория начин нарежете филето сьомга на парчета по 5 см. Нанижете ги върху две шишчета (ако използвате дървени шишчета, първо ги накиснете в студена вода). Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин. С парче лимон натрийте скарата от страната на директния огън. Поставете шишчетата върху скарата и печете 5-7 минути, с капак.
  • 4. За салцата нарежете на ситно копъра и магданоза и ги сложете в купичка. Добавете каперсите, водата от маринатата им, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте много добре.
  • 5. Сервирайте сьомгата, приготвена по два начина върху барбекюто, върху дървена дъска. Поставете и печените домати върху дъската. Поръсете със салца рибата.

Свързани рецепти

Виж всички