1. Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 2 мм.

2. В дълбок тиган с двойно дъно сипете прясното мляко и сметаната. Добавете сол и настържете скилидките чесън. Поставете картофите в съда, така че да са покрити от прясното мляко. Загрейте сместа на умерен огън. Оставете сместа да ври в продължение на 3 минути и дръпнете от огъня.

3. Постелете дълбока тавичка с хартия за печене и подредете картофите в нея. Залейте с течността. Поръсете с фино настърган пармезан. Печете огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.

4. След като огретена изстине, покрийте го с хартия за печене и го затиснете с нещо тежко - съд, дъска. Поставете го в хладилник за 1 нощ. След това го извадете с помощта на хартията и го нарежете на правоъгълни парчета. Преди да сервирате, затоплете необходимия брой парчета огретен в тавичка, постлана с хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

5. Загрейте много добре грил-тиган. Поръсете говеждия стек с олио, сол и черен пипер и хубаво ги втрийте в него. Поставете стека в силно загрятия тиган и го притиснете леко. Печете 3 минути, след това обърнете стека и печете още 3 минути, без да го пипате. Оставете стека да почине 5 минути и го наржете на парчета. Сервирайте с картофен огретен и зелена салата.

Продукти

  • 6 големи червени картофа
  • 400 мл прясно мляко
  • 400 мл течна сметана
  • 4 скилидки чесън
  • 40 г настърган пармезан
  • 800 г говежди стек (фланк стек)

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички