Каноли с ягоди, бял шоколад и шамфъстък
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Канолите са десерт от Сицилия, който е много популярен в Малта. Представляват тестени рулца, пълни с рикота, ягоди, бял шоколав, лимонова кора и маскарпоне. Тестените тубички за каноли традиционно се пържат, но могат да бъдат и изпечени във фурна за 15-20 минути, до златисто.
Продукти
- 300 г брашно
- 60 г захар
- щипка сол
- ¼ ч.л. канела
- 30 г безсолно масло
- 1 яйце (разделено на жълтък и белтък)
- 100 мл вино Марсала
- 50 мл вода
- олио за пържене
- 500 г рикота
- 250 г маскарпоне
- 30 г пудра захар
- 1 лимон, настъргана кора
- 150 г бял шоколад
- 60 г ягоди
- Допълнително:
- пудра захар
- 60 г шамфъстък
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа сипете брашното, канелата, солта и захарта. Разбъркайте. Добавете маслото и с пръсти претрийте продуктите до получаването на маслени трохи. Добавете жълтъка и виното и омесете тестото с ръце, като добавяте и достатъчно вода, за да оформите топка тесто.
- 2. Омесете тестото с натиск за няколко минути върху поръсен с брашно плот, докато стане еластично. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да почине на стайна температура за 30 минути.
- 3. За пълнежа в голяма купа сложете предварително прецедената рикота, маскарпонето и пудра захар. Разбъркайте. Настържете лимоновата кора и разбъркайте отново. Добавете нарязания бял шоколад и нарязаните на малки кубченца предварително почистени ягоди. Разбъркайте внимателно с шпатула. Покрийте купата с прозрачно фолио и охладете в хладилник.
- 4. Извадете тестото и го месете в продължение на 4-5 минути върху набрашнен плот. След това го разточете в елипсовидна форма с дебелина около 3 мм. С помощта на ринг (диаметър 10 см) изрежете кръгчета от тестото. Намажете с олио метални тръбички за каноли и увийте всяко кръгче тесто около фунийката. Залепете краищата на тестото като ги намажете с белтък.
- 5. Загрейте 2-3 пръста олио в дълбок тиган до 170 градуса. Изпържете канолите (пускат се заедно с фунийките), по 3-4 наведнъж, до златисто, за около 1-2 минути. Извадете върху кухненска хартия. Щом изстинат леко, извадете фунийките и оставете канолите да изстинат напълно върху решетка.
- 6. Напълнете канолите с пълнежа непосредствено преди сервиране. Пресипете пълнежа в шприц и шприцовайте първо от единия край на тестената фунийка, а след това от другия.
- 7. Потопете единия край на всяка канола в нарязан на дребно шамфъстък, а другия – в нарязани на ситно ягоди или и двата края в шамфъстък. Подредете пълнените каноли върху поднос и поръсете леко с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Лука Чиано
Поширани круши с мус от пармезан