Канолите са десерт от Сицилия, който е много популярен в Малта. Представляват тестени рулца, пълни с рикота, ягоди, бял шоколав, лимонова кора и маскарпоне. Тестените тубички за каноли традиционно се пържат, но могат да бъдат и изпечени във фурна за 15-20 минути, до златисто.

Продукти

  • 300 г брашно
  • 60 г захар
  • щипка сол
  • ¼ ч.л. канела
  • 30 г безсолно масло
  • 1 яйце (разделено на жълтък и белтък)
  • 100 мл вино Марсала
  • 50 мл вода
  • олио за пържене
  • 500 г рикота
  • 250 г маскарпоне
  • 30 г пудра захар
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 150 г бял шоколад
  • 60 г ягоди
  • Допълнително:
  • пудра захар
  • 60 г шамфъстък

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете брашното, канелата, солта и захарта. Разбъркайте. Добавете маслото и с пръсти претрийте продуктите до получаването на маслени трохи. Добавете жълтъка и виното и омесете тестото с ръце, като добавяте и достатъчно вода, за да оформите топка тесто.
  • 2. Омесете тестото с натиск за няколко минути върху поръсен с брашно плот, докато стане еластично. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да почине на стайна температура за 30 минути.
  • 3. За пълнежа в голяма купа сложете предварително прецедената рикота, маскарпонето и пудра захар. Разбъркайте. Настържете лимоновата кора и разбъркайте отново. Добавете нарязания бял шоколад и нарязаните на малки кубченца предварително почистени ягоди. Разбъркайте внимателно с шпатула. Покрийте купата с прозрачно фолио и охладете в хладилник.
  • 4. Извадете тестото и го месете в продължение на 4-5 минути върху набрашнен плот. След това го разточете в елипсовидна форма с дебелина около 3 мм. С помощта на ринг (диаметър 10 см) изрежете кръгчета от тестото. Намажете с олио метални тръбички за каноли и увийте всяко кръгче тесто около фунийката. Залепете краищата на тестото като ги намажете с белтък.
  • 5. Загрейте 2-3 пръста олио в дълбок тиган до 170 градуса. Изпържете канолите (пускат се заедно с фунийките), по 3-4 наведнъж, до златисто, за около 1-2 минути. Извадете върху кухненска хартия. Щом изстинат леко, извадете фунийките и оставете канолите да изстинат напълно върху решетка.
  • 6. Напълнете канолите с пълнежа непосредствено преди сервиране. Пресипете пълнежа в шприц и шприцовайте първо от единия край на тестената фунийка, а след това от другия.
  • 7. Потопете единия край на всяка канола в нарязан на дребно шамфъстък, а другия – в нарязани на ситно ягоди или и двата края в шамфъстък. Подредете пълнените каноли върху поднос и поръсете леко с пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички