Поширани круши с мус от пармезан
Рецепта от: Лука Чиано
Кадифено-гладкият мус от пармезан, зрял 30 месеца, се съчетава перфектно със сладостта на пошираните в червено вино, с нотка на цитрус и канела, карамфил и анасон, круши.
Продукти
- 200 г пармезан (зрял 30 месеца)
- 205 мл пълномаслена течна сметана
- 225 мл прясно мляко
- 4 твърди круши „Уилямс“
- 750 мл червено вино
- 150 г захар
- 1 пръчка канела
- 2 гвоздейчета карамфил
- 1 звездичка анасон
- 1 лимон, кора
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете крушите, като оставите дръжките им. Поставете ги в купа със студена вода и лимонов сок, за да не покафенеят.
- 2. В дълбока тенджера сипете качествено вино и захарта и пуснете канелата, карамфила и анасона. Добавете и парчета лимонова кора. Поставете крушите в тенджерата и оставете сместа да заври. Намалете силата на огъня и оставете крушите да се варят на слаб огън 15-20 минути или докато омекнат. Извадете крушите и ги оставете да изстинат.
- 3. Прецедете течността от поширането в друг съд и го поставете върху котлона, на слаб огън, за 10-15 минути, докато се редуцира до гъстотата на сироп.
- 4. Разрежете крушите на половинки и с помощта на лъжичка за пъпеш издълбайте семките им. Разрежете две круши на четвъртинки, две – на полукръгчета, останалите две оставете на половинки. Подредете ги разпръснати в голяма чиния.
- 5. За муса сипете в тенджерка прясното мляко и сметаната. Загрейте сместа до 80 градуса и дръпнете от огъня. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте, с помощта на тел, докато сиренето се разтопи напълно и сместа стане гладка. Оставете сместа да изстине за 2 часа на стайна температура.
- 6. Прецедете сместа за мус 2 пъти през фина цедка – в кана. След това пресипете в метален сифон с газ. Затворете плътно и поставете патронче с газ. Разклатете енергично. Сменете патрончето газ с ново и разклатете енергично втори път. Поставете в хладилник.
- 7. За да оформите десерта, поръсете подредените поширани круши със сироп и шприцовайте малки топчици от муса от пармезан с помощта на сифона. Накрая поръсете отново с тънка струйка сироп.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз