Шоколадова нуга
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Приготвянето на нуга е задание за напреднали кулинари. Трябва да разполагате с термометър и миксер на стойка. Шоколадовата нуга се прави от захар, мед, глюкоза, белтъци и шоколад, без топлинна обработка. Към сместа се добавят и печени ядки, захаросани череши и червени боровинки.
Продукти
- 180 г сурови белени бадеми
- 80 г сурови ядки шамфъстък
- 60 г царевично нишесте
- 60 г пудра захар
- 500 г фина кристална захар
- 110 г течна глюкоза
- 270 г вода
- 120 г белтъци
- 4 г винен камък
- 30 г фина кристална захар
- 300 г мед
- 120 г натурален шоколадов чипс
- 100 г захаросани череши Амарена
- 40 г сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
- 1. Разстелете на един слой бадемите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Добавете ядките шамфъстък и оставете тавичката във фурната.
- 2. В тенджера сипете 270 г вода и 500 г захар и 110 г глюкоза. Щом сместа достигне температура от 110 градуса (използвайте кулинарен термометър), продължете със следващите стъпки.
- 3. Сипете белтъците в голяма купа и добавете винения камък (кремотартар). Започнете да разбивате с помощта на миксер, на ниска скорост. Щом се образува пяна, добавете 30 г захар и продължете разбиването, като увеличите скоростта.
- 4. Сипете меда в касерола и го загрейте до 130 градуса (използвайте кулинарен термометър).
- 5. Добавете горещия мед към разбиващите се белтъци, на тънка струйка. Щом захарният сироп достигне температура от 170 градуса, добавете и него на тънка струйка към белтъците, без да спирате разбиването.
- 6. Сменете типа бъркалка на миксера (виж видеото) и продължете да разбивате. По време на разбиването, загрейте купата със сешоар. Проверете дали сместа е готова, като вземете малко парченце от нея с мокри пръсти и го пуснете в купичка със студена вода. Ако парчето е еластично и можете да го разтегляте, трябва да разбивате още малко с едновременно затопляне на купата със сешоар.
- 7. Добавете шоколадовия чипс и продължете разбиването. След това добавете печените ядки, а след тях - захаросаните череши и червените боровинки. Щом се смесят, спрете разбиването.
- 8. Изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, без да пипате с ръце, защото е много лепкава. Поръсете сместа с пудра захар и царевично нишесте и с пръсти я разпределете равномерно в тавичката и я притиснете. Оставете нугата на стайна температура да се стегне.
- 9. Извадете нугата от тавичката, изрежете неравните ѝ краища и нарежете на малки квадратни парчета. Поднесете веднага.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана