Приготвянето на нуга е задание за напреднали кулинари. Трябва да разполагате с термометър и миксер на стойка. Шоколадовата нуга се прави от захар, мед, глюкоза, белтъци и шоколад, без топлинна обработка. Към сместа се добавят и печени ядки, захаросани череши и червени боровинки.

Продукти

  • 180 г сурови белени бадеми
  • 80 г сурови ядки шамфъстък
  • 60 г царевично нишесте
  • 60 г пудра захар
  • 500 г фина кристална захар
  • 110 г течна глюкоза
  • 270 г вода
  • 120 г белтъци
  • 4 г винен камък
  • 30 г фина кристална захар
  • 300 г мед
  • 120 г натурален шоколадов чипс
  • 100 г захаросани череши Амарена
  • 40 г сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

  • 1. Разстелете на един слой бадемите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Добавете ядките шамфъстък и оставете тавичката във фурната.
  • 2. В тенджера сипете 270 г вода и 500 г захар и 110 г глюкоза. Щом сместа достигне температура от 110 градуса (използвайте кулинарен термометър), продължете със следващите стъпки.
  • 3. Сипете белтъците в голяма купа и добавете винения камък (кремотартар). Започнете да разбивате с помощта на миксер, на ниска скорост. Щом се образува пяна, добавете 30 г захар и продължете разбиването, като увеличите скоростта.
  • 4. Сипете меда в касерола и го загрейте до 130 градуса (използвайте кулинарен термометър).
  • 5. Добавете горещия мед към разбиващите се белтъци, на тънка струйка. Щом захарният сироп достигне температура от 170 градуса, добавете и него на тънка струйка към белтъците, без да спирате разбиването.
  • 6. Сменете типа бъркалка на миксера (виж видеото) и продължете да разбивате. По време на разбиването, загрейте купата със сешоар. Проверете дали сместа е готова, като вземете малко парченце от нея с мокри пръсти и го пуснете в купичка със студена вода. Ако парчето е еластично и можете да го разтегляте, трябва да разбивате още малко с едновременно затопляне на купата със сешоар.
  • 7. Добавете шоколадовия чипс и продължете разбиването. След това добавете печените ядки, а след тях - захаросаните череши и червените боровинки. Щом се смесят, спрете разбиването.
  • 8. Изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, без да пипате с ръце, защото е много лепкава. Поръсете сместа с пудра захар и царевично нишесте и с пръсти я разпределете равномерно в тавичката и я притиснете. Оставете нугата на стайна температура да се стегне.
  • 9. Извадете нугата от тавичката, изрежете неравните ѝ краища и нарежете на малки квадратни парчета. Поднесете веднага.

Свързани рецепти

Виж всички