Халвата с брашно е прост домашен десерт. Брашно и орехи се запържват в масло, след това се заливат с горещ, ароматизиран с розова вода, шафран и ванилия, захарен сироп. Щом сместа поизстине, се оформят топки халва.

Продукти

  • 160 г брашно
  • 125 г краве масло
  • 200 г захар
  • 50 г орехи + за украса
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 500 мл вода
  • 1 ч.л. розова вода
  • 1 щипка шафран

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте маслото и в него запържете брашното и нарязаните на едро орехи. Трябва да променят леко цвета си.
  • 2. Смесете водата, захарта, розовата вода и шафрана в касерола. Сложете на умерен огън и пригответе захарен сироп. Накрая добавете и ваниловата захар.
  • 3. Излейте сиропа при брашното и бъркайте, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда. Дръпнете от котлона и оставете леко да се охлади.
  • 4. Оформете топки и оставете напълно да изстинат. По желание украсете с цели орехови ядки.

Свързани рецепти

Виж всички