Домашна халва с брашно
Рецепта от: Стоян и Лора
Халвата с брашно е прост домашен десерт. Брашно и орехи се запържват в масло, след това се заливат с горещ, ароматизиран с розова вода, шафран и ванилия, захарен сироп. Щом сместа поизстине, се оформят топки халва.
Продукти
- 160 г брашно
- 125 г краве масло
- 200 г захар
- 50 г орехи + за украса
- 1 пакетче ванилова захар
- 500 мл вода
- 1 ч.л. розова вода
- 1 щипка шафран
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте маслото и в него запържете брашното и нарязаните на едро орехи. Трябва да променят леко цвета си.
- 2. Смесете водата, захарта, розовата вода и шафрана в касерола. Сложете на умерен огън и пригответе захарен сироп. Накрая добавете и ваниловата захар.
- 3. Излейте сиропа при брашното и бъркайте, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда. Дръпнете от котлона и оставете леко да се охлади.
- 4. Оформете топки и оставете напълно да изстинат. По желание украсете с цели орехови ядки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана