Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепта от: Стоян и Лора
Топлата грис халва с ядки се оформя на индивидуални полусфери, в които се поставя сладолед. Неустоим десерт от турската кухня!
Продукти
- 250 г грис от твърда пшеница (семолина)
- 125 г краве масло
- 400 мл прясно мляко
- 180 г захар
- 1 пръчка канела
- 5 шушулки кардамон
- 80 г белени сурови шамфъстъци
- 400 г ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
- 1. В касерола смесете млякото, шушулките кардамон, пръчката канела и захарта. Загрейте на умерен огън и гответе, докато захарта се разтвори. Прецедете.
- 2. Запечете семолината в сух съд на умерен огън до златистокафяво, като бъркате непрекъснато. След това добавете маслото и продължете с готвенето на тих огън, докато грисът леко се запържи.
- 3. Добавете горещото мляко и бъркайте, докато сместа се сгъсти, а зрънцата грис набъбнат и омекнат.
- 4. Смелете ядките в чопър и ги добавете в халвата, като запазите малка част за украса.
- 5. Покрийте дъното на малка купа с фолио за свежо съхранение. Сложете вътре от топлата халва, притиснете за да направите вдлъбнатина, а в нея поставете сладолед. Притиснете добре, покрийте с още халва, за да затворите от всички страни сладоледа.
- 6. Извадете топлата халва върху чиния, махнете фолиото и сервирайте.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга