Топлата грис халва с ядки се оформя на индивидуални полусфери, в които се поставя сладолед. Неустоим десерт от турската кухня!

Продукти

  • 250 г грис от твърда пшеница (семолина)
  • 125 г краве масло
  • 400 мл прясно мляко
  • 180 г захар
  • 1 пръчка канела
  • 5 шушулки кардамон
  • 80 г белени сурови шамфъстъци
  • 400 г ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

  • 1. В касерола смесете млякото, шушулките кардамон, пръчката канела и захарта. Загрейте на умерен огън и гответе, докато захарта се разтвори. Прецедете.
  • 2. Запечете семолината в сух съд на умерен огън до златистокафяво, като бъркате непрекъснато. След това добавете маслото и продължете с готвенето на тих огън, докато грисът леко се запържи.
  • 3. Добавете горещото мляко и бъркайте, докато сместа се сгъсти, а зрънцата грис набъбнат и омекнат.
  • 4. Смелете ядките в чопър и ги добавете в халвата, като запазите малка част за украса.
  • 5. Покрийте дъното на малка купа с фолио за свежо съхранение. Сложете вътре от топлата халва, притиснете за да направите вдлъбнатина, а в нея поставете сладолед. Притиснете добре, покрийте с още халва, за да затворите от всички страни сладоледа.
  • 6. Извадете топлата халва върху чиния, махнете фолиото и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички