В Малта тези панирани хапки от сирене се приготвят от местно овче или козе сирене - прясно и меко или по-зряло и солено. Това предястие съчетава острия солен вкус на панираните сиренца със сладките задушени смокини. Ако не разполагате с овче или козе сирене, използвайте халуми или саламурено сирене.

Продукти

  • 4-8 смокини
  • 1 ч.л. масло
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 3 с.л. течен мед (от мащерка)
  • 1 стрък мащерка
  • 2 кръгчета х 100 г полутвърдо козе сирене
  • 3-4 с.л. брашно
  • сол и черен пипер
  • ½ ч.л. сусам
  • 1 ч.л. мащерка
  • 3-4 с.л. фин царевичен грис
  • 1 яйце
  • 2 с.л. зехтин
  • листа мента

Начин на приготвяне:

  • 1. Разрежете смокините на кръст, до ¾ от височината им и ги разтворете леко.
  • 2. Разтопете маслото в тиган, на слаб огън. Сипете меда и балсамовия оцет. Добавете листенцата мащерка и гответе 3-4 минути, докато сиропът забълбука. Добавете смокините в сиропа и гответе 3-4 минути, като ги поливате със сироп.
  • 3. Разрежете кръгчетата сирене по средата, по хоризонтал. В една чиния сипете брашното и добавете сол и черен пипер. Разбъркайте. В друга чиния разбийте яйцето, а в трета сипете царевичния грис. Оваляйте всяко кръгче сирене първо в брашно, след това в яйце и накрая в грис.
  • 4. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и изпържете сиренцата до златисто, по 1-2 минути от всяка страна.
  • 5. В чиния подредете сиропираните смокини. Върху тях подредете панираните сиренца и полейте със сироп. Поръсете със запечен сусам и украсете с листа мента. Поднесете като мезе.

Свързани рецепти

Виж всички