Хапки от сиренца със смокини
Рецепта от: Ейнсли Хариът
В Малта тези панирани хапки от сирене се приготвят от местно овче или козе сирене - прясно и меко или по-зряло и солено. Това предястие съчетава острия солен вкус на панираните сиренца със сладките задушени смокини. Ако не разполагате с овче или козе сирене, използвайте халуми или саламурено сирене.
Продукти
- 4-8 смокини
- 1 ч.л. масло
- 2 с.л. балсамов оцет
- 3 с.л. течен мед (от мащерка)
- 1 стрък мащерка
- 2 кръгчета х 100 г полутвърдо козе сирене
- 3-4 с.л. брашно
- сол и черен пипер
- ½ ч.л. сусам
- 1 ч.л. мащерка
- 3-4 с.л. фин царевичен грис
- 1 яйце
- 2 с.л. зехтин
- листа мента
Начин на приготвяне:
- 1. Разрежете смокините на кръст, до ¾ от височината им и ги разтворете леко.
- 2. Разтопете маслото в тиган, на слаб огън. Сипете меда и балсамовия оцет. Добавете листенцата мащерка и гответе 3-4 минути, докато сиропът забълбука. Добавете смокините в сиропа и гответе 3-4 минути, като ги поливате със сироп.
- 3. Разрежете кръгчетата сирене по средата, по хоризонтал. В една чиния сипете брашното и добавете сол и черен пипер. Разбъркайте. В друга чиния разбийте яйцето, а в трета сипете царевичния грис. Оваляйте всяко кръгче сирене първо в брашно, след това в яйце и накрая в грис.
- 4. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и изпържете сиренцата до златисто, по 1-2 минути от всяка страна.
- 5. В чиния подредете сиропираните смокини. Върху тях подредете панираните сиренца и полейте със сироп. Поръсете със запечен сусам и украсете с листа мента. Поднесете като мезе.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Запечено сирене със сушени смокини
Рецепти Надия Хюсеин
Шишчета от халуми и диня с тамариндов дип
Рецепти Джъстин Скофийлд
Плато със сирене и месо
Рецепти Стоян и Лора
Тиквички на грил с разядка от сирене
Рецепти Стоян и Лора
Разядка от патладжани и крем сирене
Рецепти Лука Чиано
Близалки от бокончини, пълни с аншоа
Рецепти Лука Чиано
Печена скаморца със спек и домати
Рецепти Лука Чиано
Хапки от полента с горгонзола и салам
Рецепти Донал Скиан
Фалшиво фондю