Когато се чудите какво да поднесете на гости, възползвайте се от тази рецепта. Вкусна разядка с печени патладжани, карамелизиран лук, крем сирене и заквасена сметана. За разкош поденесете с хлебен чипс.

Продукти

  • 3 малки патладжана
  • 150 г крем сирене
  • 50 г заквасена сметана
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. риган
  • 150 мл зехтин + за сервиране
  • кората от 1 лимон и 1 с.л. сок
  • 1-2 стръка магданоз за поръсване
  • 1 чабата
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Надупчете леко патладжаните с върха на ножа и ги сложете в тава. Изпечете ги в загрята на 180 градуса фурна за 30–40 минути. Извадете ги в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да ги обелите по-лесно след това.
  • 2. Нарежете лука на кубчета и го карамелизирайте с щипка сол в 20 мл от зехтина.
  • 3. Обелете патладжаните и ги накълцайте много на ситно. Стрийте чесъна на паста с малко сол.
  • 4. В купа разбъркайте патладжаните с лука, чесъна, крем сиренето, заквасената сметана, ригана, настърганата кора от лимона и 1 с.л. от неговия сок. Налейте и около 100 мл зехтин, посолете и разбъркайте.
  • 5. Сложете хляба във фризера да замръзне, след това го нарежете на тънко с остър нож.
  • 6. Поставете филийките в тава върху хартия за печене и залейте с останалия зехтин. Печете в загрята на 200 градуса фурна (без вентилатор) за 8 минути.
  • 7. Поднесете дипа поръсен с магданоз и с хлебен „чипс”.

Свързани рецепти

Виж всички