Сервирано върху хрупкав запечен хляб, печеното сирене Скаморца заедно със соления спек и свежестта на чери доматчетата, създава възхитителна комбинация от текстури и вкусове.

Продукти

  • 4 бр. бяла скаморца (скаморца бианка)
  • 60 г спек
  • 200 г чери домати (различни цветове)
  • 10 листа босилек
  • 4 филии хляб с квас
  • ½ бурканче сладко от домати, чили и босилек
  • сол и черен пипер
  • 30 мл зехтин Екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете скаморцата с тясната ѝ страна с лице към вас и отрежете 1 парче от края ѝ. Така ще се образува една плоска страна. Поставете легнало сиренето с отрязаната страна нагоре. С помощта на лъжичка за пъпеш издълбайте вътрешността. Подгответе и останалите 3 бр. скаморца по същия начин.
  • 2. Нарежете спека на ситни кубчета, като отстраните кожата му. Доматите нарежете на кръгчета, половинки и четвъртинки. Нарежете на парченца и отрязаните парчета скаморца.
  • 3. Напълнете издълбаната скаморца, като редувате резен домат, листо босилек, кубчета спек и парче скаморца. Поръсете със сол и черен пипер и тънка струйка зехтин. Подредете пълненото сирене в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути.
  • 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и ги запечете в загрят грил-тиган от двете страни, докато се образуват резки.
  • 5. Върху всяка филия печен хляб поставете пълнена скаморца. Гарнирайте със сладко от домати. Поръсете с черен пипер и зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички