Печена скаморца със спек и домати
Рецепта от: Лука Чиано
Сервирано върху хрупкав запечен хляб, печеното сирене Скаморца заедно със соления спек и свежестта на чери доматчетата, създава възхитителна комбинация от текстури и вкусове.
Продукти
- 4 бр. бяла скаморца (скаморца бианка)
- 60 г спек
- 200 г чери домати (различни цветове)
- 10 листа босилек
- 4 филии хляб с квас
- ½ бурканче сладко от домати, чили и босилек
- сол и черен пипер
- 30 мл зехтин Екстра върджин
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете скаморцата с тясната ѝ страна с лице към вас и отрежете 1 парче от края ѝ. Така ще се образува една плоска страна. Поставете легнало сиренето с отрязаната страна нагоре. С помощта на лъжичка за пъпеш издълбайте вътрешността. Подгответе и останалите 3 бр. скаморца по същия начин.
- 2. Нарежете спека на ситни кубчета, като отстраните кожата му. Доматите нарежете на кръгчета, половинки и четвъртинки. Нарежете на парченца и отрязаните парчета скаморца.
- 3. Напълнете издълбаната скаморца, като редувате резен домат, листо босилек, кубчета спек и парче скаморца. Поръсете със сол и черен пипер и тънка струйка зехтин. Подредете пълненото сирене в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути.
- 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и ги запечете в загрят грил-тиган от двете страни, докато се образуват резки.
- 5. Върху всяка филия печен хляб поставете пълнена скаморца. Гарнирайте със сладко от домати. Поръсете с черен пипер и зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Запечено сирене със сушени смокини
Рецепти Надия Хюсеин
Шишчета от халуми и диня с тамариндов дип
Рецепти Джъстин Скофийлд
Плато със сирене и месо
Рецепти Надия Хюсеин
Пържени пръчици от халуми
Рецепти Стоян и Лора
Тиквички на грил с разядка от сирене
Рецепти Стоян и Лора
Разядка от патладжани и крем сирене
Рецепти Лука Чиано
Близалки от бокончини, пълни с аншоа
Рецепти Донал Скиан
Фалшиво фондю
Рецепти Лука Чиано
Ньоко фрито с пушена скаморца