Основата на тези солени хапки е полента. Върху нея се шприцова "сметана" от горгонзола. Хапките се поръсват със запържен италиански салам и се запичат за кратко във фурната.

Продукти

  • 150 г горгонзола
  • 30 г пармезан
  • 70 мл прясно мляко
  • 15 г безсолно масло
  • 15 г брашно
  • 80 г италиански салам
  • 200 г инстантна полента
  • 600 мл вода
  • 1 стрък салвия
  • 1 стрък розмарин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете водата в тенджерка и я оставете да заври. Добавете щипка сол, листата салвия и стръкчетата розмарин. След минута ги извадете. Добавете струйка зехтин. Започнете да добавяте полентата на тънка струйка при непрекъснато и енергично разбъркване с помощта на тел. Оставете сместа да поври 1-2 минути и я пресипете веднага в правоъгълна тава (височина поне 5 см). Разстелете равномерно и охладете в хладилник.
  • 2. В тиган разтопете маслото и добавете брашното. Бъркайте енергично в продължение на минута. Добавете прясното мляко при непрекъснато бъркане, а след това и сметаната. Овкусете със сол. Добавете нарязаната на кубчета горгонзола и изчакайте да се разтопи. Накрая добавете настъргания пармезан. Разбъркайте догладкост и хомогенност.
  • 3. С помощта на ринг (диаметър 3 см) изрежете кръгчета от охладената полента. С помощта на лъжичка за издълбаване на плодове издълбайте дупка по средата на всяко кръгче. Напълнете кръгчето с назяран на ситно салам като притиснете добре.
  • 4. Прехвърлете соса в пош с назъбен накрайник и шприцовайте големи розички от него върху всяко кръгче полента. Подредете хапките от полента в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути. Поръсете с малко микробилки и пармезан.

Свързани рецепти

Виж всички