Запечено сирене със сушени смокини
Рецепта от: Стоян и Лора
Сиренето се увива в кора и се запича в тиган. Поднася се със сос от сушени смокини, вино и мед и поръсено със запечени ядки. Едно изискано предястие!
Продукти
- 400 г краве сирене
- 4 листа точени кори
- 4 стръка мащерка
- 100 г сушени смокини
- 50 г бадеми
- 50 г лешници
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. мед
- 200 мл вино „Порто“ или марсала
- 2 с.л. краве масло
- зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете сиренето на 4 еднакви плочки.
- 2. Поставете всяка върху точена кора и поръсете с листенца мащерка.
- 3. Завийте стегнато корите, така че да се получат пакетчета. Намажете ги добре със зехтин.
- 4. Сложете пакетчетата в тиган с незалепващо покритие и гответе от всяка страна до златисто.
- Запечете ядките в загрята на 180 градуса фурна до златисто - за около 8 минути. След това ги охладете и накълцайте.
- В съд загрейте виното със захарта и меда. Прибавете смокините, нарязани на четвъртинки.
- Гответе няколко минути. Дръпнете от огъня. Добавете маслото и оставете соса да се охлади леко.
- Сервирайте сиренето със сос със смокини и запечени ядки.
- * Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Надия Хюсеин
Шишчета от халуми и диня с тамариндов дип
Рецепти Надия Хюсеин
Пържени пръчици от халуми
Рецепти Стоян и Лора
Тиквички на грил с разядка от сирене
Рецепти Стоян и Лора
Разядка от патладжани и крем сирене
Рецепти Лука Чиано
Хапки от полента с горгонзола и салам
Рецепти Лука Чиано
Ньоко фрито с пушена скаморца
Рецепти Нико Рейнолдс
Печено халуми с дип от авокадо
Рецепти Лука Чиано
Суфле от пармезан с поширани круши
Рецепти Шейн Делия
Мухлама